Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruska Nova Gazeta brez licence za tiskano izdajo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 09. 2022 / 13:52
Oznake: Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2022 / 13:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ruska Nova Gazeta brez licence za tiskano izdajo
Dmitrij Muratov in Mihail Gorbačov, ustanovitelja Nove Gazete. FOTO: Twitter

Ruska Nova Gazeta brez licence za tiskano izdajo

Ruski vodilni opozicijski medij Nova Gazeta je ostal brez dovoljenja za tiskano izdajo. Odgovorni urednik Dmitrij Muratov je odločitev moskovskega sodišča označil za politično in dodal, da se bodo nanjo pritožili.

Odločitev je bila sprejeta na prošnjo ruskega medijskega regulatorja Roskomnadzor, v objavi za javnost pa so jo potrdili tudi na sodišču. Dober mesec po začetku ruske invazije v Ukrajini je Nova Gazeta že prenehala z izdajanjem časopisa. Takrat so obljubili, da bodo z delom nadaljevali po koncu vojne v Ukrajini.

Tudi prepoved delovanja spletne strani?

Muratov je takratno odločitev za prenehanje izdajanja označil za »težko« in dejal, da gre za poskus »rešitve« ugledne publikacije, ki naj bi se tako izognila dokončnemu zaprtju, potem ko so prejeli dve opozorili Roskomnadzorja. Ob sedanji napovedi pritožbe pa je Muratov ocenil, da gre za izključno politično odločitev, ki nima zakonske podlage. Ta naj bi se po poročanju tujih medijev prizadeval tudi za prepoved delovanja spletne strani Nova Gazeta in revije, ki so jo začeli izdajati julija.

Nov udarec za neodvisnost ruskih medijev

V Združenih narodih so se z neodobravanjem odzvali na odločitev sodišča. Tiskovna predstavnica urada ZN za človekove pravice Ravina Shamdasani je ob tem dejala, da gre za nov udarec neodvisnosti medijev v Rusiji.

Sodišče odločilo, da je treba Novo Gazeto uničiti

Časnik Nova Gazeta, ki je začel izhajati leta 1993, je edini pomembnejši časnik v Rusiji, ki kritizira Putinov režim ter njegove poteze znotraj in zunaj države. Po poročanju spletne strani Nova Gazeta je sodnica Lipkina »upoštevala željo nekoga po preklicu potrdila o registraciji časopisa s 30-letno zgodovino. Med ustanovitelji sta dva dobitnika Nobelove nagrade za mir, Mihail Gorbačov in Dmitrij Muratov«.



Nalaganje
Nazaj na vrh