Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruski patriarh Kiril I. znova v bran politiki Kremlja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 07. 2022 / 14:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 16:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ruski patriarh Kiril I. znova v bran politiki Kremlja
Kiril I., patriarh Ruske pravoslavne cerkve. FOTO: Wikipedia

Ruski patriarh Kiril I. znova v bran politiki Kremlja

Ruski pravoslavni patriarh Kiril I. tujim kritikom Rusije očita ljubosumje in zavist: »Mnogi se danes nagibajo proti naši domovini, mi pa vemo, da domovina nikomur ni storila nič slabega,« je moskovski patriarh po navedbah tiskovnega urada svoje Cerkve izjavil v včerajšnjem mašnem nagovoru v Kaliningradu.

Kiril I. je prepričan, da kritiki Rusiji ne nasprotujejo »zato, ker smo slabi, temveč zato, ker smo drugačni«. Po besedah 75-letnega patriarha »drugačnost Rusije vzbuja ljubosumje, zavist in ogorčenje, vendar se ne moremo spremeniti. Seveda nas je veliko ljudi želelo reformirati, kot pravijo zdaj, vendar jim to ni uspelo, čeprav je bilo v reformacijo Rusije vloženega toliko truda in denarja.« Velikanski imperij je po njegovih besedah ostal »Sveta Rusija«, ki je posvečena »presveti Božji Materi«.

Moskovski patriarh že od izbruha vojne v Ukrajini konec letošnjega februarja podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Naj Bog varuje Kaliningrajsko regijo, ruski narod in celotno državo »pred vsakim sovražnikom in lopovom,«, je včerajšnji nagovor nadaljeval Kiril I.: »Najpomembneje pa je, da Gospod naša srca ohranja čista in da ohranja vero v naših srcih. Ob tem nas noben sovražnik ne more prestrašiti.« Moskovski patriarh že od izbruha vojne v Ukrajini konec letošnjega februarja podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Patriarh Kiril je konec minulega tedna obiskal rusko eksklavo Kaliningrad, ki leži med Poljsko in Litvo ob Baltskem morju. Na srečanju z guvernerjem regije Antonom Alihanovom je dejal: »V luči dejstva, da zahodne države iz različnih razlogov, ki jih večinoma ni mogoče razumno razložiti, kažejo skrajno neprijazen odnos do Rusije, ima Kaliningrad danes zelo pomembno vlogo.« Kot je pojasnil, tega ne misli v političnem ali vojaškem smislu: Kaliningrad je bolj nekakšna »postojanka v duhovnem pomenu«. Za razliko od Zahodne Evrope je tukaj živahno versko življenje.

Moskovski patriarh je v zadnjih mesecih večkrat upravičeval rusko invazijo na Ukrajino.

Preden je Kiril prevzel vodenje Ruske pravoslavne cerkve, je bil od leta 1986 odgovoren za Kaliningrajsko regijo, v letih med 1988 in 2009 pa je bil nadškof metropolit Smolenska in Kaliningrada.

V zadnjih mesecih je večkrat upravičeval rusko invazijo na Ukrajino. V vojaški katedrali v Kubinki na obrobju Moskve je osebno zaprisegel vojake za boj. Britanska vlada je zato junija zamrznila Kirilovo premoženje v Veliki Britaniji in mu prepovedala vstop v državo. Sankcije Evropske unije proti moskovskemu patriarhu so bile neuspešne zaradi nasprotovanja madžarske vlade.

Nalaganje
Nazaj na vrh