Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

s. Mateja Kranjc nova provincialna predstojnica hčera Marije Pomočnice

Za vas piše:
J. P.
Objava: 16. 05. 2023 / 06:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2023 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
s. Mateja Kranjc nova provincialna predstojnica hčera Marije Pomočnice
s. Mateja Kranjc je bila več let svetovalka in ekonomka v provinci, nenazadnje predstojnica v skupnosti na Gornjem trgu v Ljubljani, v kateri je bila odgovorna tudi za kandidatke. FOTO: FMA.si

s. Mateja Kranjc nova provincialna predstojnica hčera Marije Pomočnice

Ravno na god soustanoviteljice Družbe FMA, sv. Marije Dominike Mazzarello, 13. maja, so hčere Marije Pomočnice (HMP) oznanile ime nove inšpektorice.

Tako je vrhovna mati sr. Chiara Cazzuola sestram slovensko-hrvaške inšpektorije sporočila, da je soglasno s svojim svetom imenovala novo provincialno predstojnico oziroma inšpektorico FMA, s. Matejo Kranjc, za obdobje med letoma 2023 in 2029 in z nastopom nove službe 13. avgusta letos.

Četrt stoletja redovništva

Kot so sporočile hčere Marije Pomočnice, je s. Mateja prvorojenka v delavski družini iz Višelnice pri Zgornjih Gorjah, kamor se je s starši in mlajšo sestro preselila iz Podbrda na Primorskem. Leta 1998 je izpovedala zaobljube v Družbi HMP, torej že četrt stoletja opravlja zaupano ji redovniško poslanstvo.

V vrtcu in v internatu

Dokončala je študij pedagogike in teologije, izpopolnjevanje za vzgojiteljico predšolskih otrok, obiskovala Šolo za ravnatelje in pridobila nacionalno poklicno kvalifikacijo knjigovodja/računovodja. Skrbela je za dekleta v internatu v Ljubljani in pozneje za študentke, delala kot katehistinja in se posvečala otrokom v vrtcu kot vzgojiteljica in ravnateljica.

Odgovorne naloge v inšpektoriji

Zaupane so ji bile tudi odgovorne naloge v inšpektoriji, saj je bila več let svetovalka in ekonomka v provinci, nenazadnje predstojnica v skupnosti na Gornjem trgu v Ljubljani, v kateri je bila odgovorna tudi za kandidatke.

Po s. Mojci Šimenc

»Vse sestre FMA s. Mateji iskreno čestitamo in kličemo na zaupano ji poslanstvo Božjega blagoslova, Marijinega varstva in obilo navdihov Svetega Duha,« so sporočile sestre salezijanke. Dosedanja predstojnica s. Marija Mojca Šimenc je že prevzela naloge generalne tajnice Slovenske škofovske konference (SŠK).

150 let sester salezijank

Sestre salezijanke, redovnice Družbe hčera Marije Pomočnice, so v začetku lanskega septembra na Rakovniku praznovale 150-letnico ustanovitve in med slovesno mašo obnovile redovne zaobljube. Slovensko-hrvaška inšpektorija Marija Pomočnica obsega 8 skupnosti, 6 v Sloveniji in dve na Hrvaškem.

Živijo in delajo za mlade

Tri slovenske skupnosti vodijo študentski dom, ena župnijski vrtec, dve skrbita za pastoralno-duhovni center, dve pa imata zlasti katehetsko delo po župnijah. »Vse naše praznovanje je usmerjeno v mlade, zanje živimo in delamo, zanje Bogu darujemo življenje vsak dan.«

Nalaganje
Nazaj na vrh