Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S skladom Mojce Senčar podpora raziskavam raku dojk

Za vas piše:
M. M.
Objava: 02. 02. 2022 / 14:40
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2022 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
S skladom Mojce Senčar podpora raziskavam raku dojk
Rožnata pentlja nas spominja na boj proti raku dojk. FOTO: Pexels

S skladom Mojce Senčar podpora raziskavam raku dojk

V Združenju za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija, v katerem si prizadevajo za zgodnje odkrivanje raka dojk in rodil, letos obeležujejo 25 let. Vseskozi poudarjajo, da so raziskave pomemben del njihovih prizadevanj za preprečevanje raka. Tudi zato so danes ustanovili sklad Mojce Senčar, ki se bo ukvarjal s tem vprašanjem.

Mojca Senčar je bila velika zagovornica sodelovanja s stroko in znana po psihosocialni pomoči bolnicam ter dolgoletna predsednica Združenja, ki vseskozi deluje s ciljem dostopnosti do zdravljenja, je na današnji novinarski konferenci spomnila predsednica združenja Tanja Španič. Prvi razpis za podelitev sredstev iz sklada bo objavljen maja.

S skladom bodo podpirali raziskave

Španičeva je ob tem dodala, da imajo bolnice zdaj odličen dostop do novih terapij, možnosti za klinične raziskave pa so slabše, poroča STA. Prav zato je prišlo do ideje o skladu, ki bi podpiral raziskave. Ta je namenjen Sklad je namenjen podpiranju raziskav s področja raka dojk in rakov rodil. Želijo pa si, da bi v prihodnosti podpiral tudi druge raziskave na področju onkologije.

Podpis sporazuma

V Združenju so danes z Univerzo v Ljubljani podpisali sporazum o sodelovanju pri skladu. Rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič je poudaril, da so na ljubljanski univerzi raziskave s področja medicine med najpomembnejšimi. Sklad, v katerem je letos 25.000 evrov, ima po besedah Španičeve strokovno komisijo, ki bo prispele vloge za sredstva pregledala. Razpis bo maja, prejemnike sredstev pa bodo objavili oktobra.


Sklad pomemben s simbolnega vidika

Janez Žgajnar z Onkološkega inštituta Ljubljana je izpostavil, da »včasih lahko z minimalnimi stroški izpelješ nekaj, kar sicer ne bi« in dodal, da je sklad po njegovi oceni pomemben s simbolnega vidika. Vsi ljudje, ki bi želeli darovati, imajo zdaj naslov, kamor lahko nakažejo sredstva. Pri tem natančno vedo, v kakšen namen gredo. Hčerka Mojce Senčar Polona Strnad pa je k temu pridala, da je njena mama predstavljala upanje na ozdravitev in pozivala k optimizmu.


Nalaganje
Nazaj na vrh