Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sadio Mane, nagrajen virtuoz z žogo in goreč človekoljub

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 10. 2022 / 05:00
Oznake: Dobrodelnost, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2022 / 18:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sadio Mane, nagrajen virtuoz z žogo in goreč človekoljub

Sadio Mane, nagrajen virtuoz z žogo in goreč človekoljub

Francoski nogometni časnik France Football je letos prvič podelil tudi nagrado »socrates«, ki si jo je prislužil 30-letni napadalec münchenskega Bayerna Sadio Mane za njegovo človekoljubno in dobrodelno delo v rodnem Senegalu.

Na naslovnicah časopisov in revij je zaradi mojstrovin z žogo, vendar pa ni nič manj goreč in angažiran niti izven nogometni zelenic. Sadio Mane je v zadnjih letih zgradil javno bolnišnico, financiral šole in pomagal družinam v domači vasi Bambali, doniral pa je tudi senegalskemu nacionalnemu odboru za pomoč v boju proti pandemiji covida-19.

Po brazilskem nogometnem aktivistu Socratesu

Kot pojasnjujejo pri reviji France Football, je nagrada »socrates« poimenovana po pokojnem brazilskem nogometašu Socratesu, soustanovitelju gibanja »Corinthians Democracy«, ki se je v 80. letih prejšnjega stoletja postavilo po robu tedanji vojaški diktaturi. »Morda sem malce sramežljiv, a sem res vesel, da lahko storim kar največ za svoje ljudi, da bi živeli bolje,« je ob prevzemu nagrade poudaril Sadio Mane.

V prejšnji sezoni blestel pri Liverpoolu

Senegalec, tudi aktualni afriški nogometaš leta, je bil hkrati nominiran tudi za zlato žogo. V minuli sezoni je v dresu Liverpoola nanizal 23 golov (od tega 16 v angleškem prvoligaškem tekmovanju in 5 v ligi prvakov), v reprezentančnem dresu pa je Senegalu pomagal osvojiti prvi naslov afriškega pokala narodov. Odtlej je kot član novega delodajalca, bavarskega velikana Bayerna, v 16 nastopih zbral že 9 golov in eno podajo.

Sin imama v mošeji v Bambaliju

Sadio Mane se povsod razglaša za gorečega vernika. Ko so ga povprašali, kako pogosto so on in njegova družina obiskovali cerkev, ko je bil še otrok, je smeje odvrnil: »Izhajam iz muslimanske družine, torej ne ravno cerkve …« Njegov oče je bil imam v največji mošeji v Bambaliju, ki jo je nato finančno pomagal obnoviti tudi Sadio.

Brez alkohola in molitev petkrat dnevno

Da je predan musliman, se vidi tudi v njegovih življenjskih navadah. »Ne bom se dotaknil alkohola,« je brezkompromisen Mane in dodaja: »Vera je zame izjemnega pomena. Spoštujem pravila islama in molim petkrat dnevno. Brez izjeme, vsak dan.« O sožitju s kristjani pa: »V Senegalu je 90 % muslimanov in morda 10 % kristjanov, ki pa živijo drug z drugim v harmoniji in prijateljstvu. Moj najboljši prijatelj, Luke, je kristjan, redno sva se obiskovala.«

Nalaganje
Nazaj na vrh