Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samostan trapistov Charlesa de Foucaulda se zapira

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 01. 2022 / 07:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 07:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Samostan trapistov Charlesa de Foucaulda se zapira
Charles de Foucauld (1858-1916) bo 15. maja letos razglašen za svetnika. FOTO: Vatican Media

Samostan trapistov Charlesa de Foucaulda se zapira

Zaradi pomanjkanja podmladka se počasi zapira francoska trapistična opatija Notre-Dame des Neiges v pokrajini Ardeche.

Deset bratov trapistov, ki še bivajo v znamenitem samostanu, so težko odločitev enoglasno sprejeli ob zadnjem božiču, je poročal La Croix. Dva brata sta lansko leto umrla, po navedbah medijev pa so o odločitvi glede morebitnega zaprtja premišljevali več kot dve leti.

Trapistična opatija Notre-Dame des Neiges je prežeta s spomini na puščavnika Charlesa de Foucaulda.

Tradicionalna točka duhovnega življenja v majhni gorski skupnosti Saint-Laurent-les-Bains je prežeta s spomini na puščavnika Charlesa de Foucaulda (1858-1916), ki bo 15. maja letos v Rimu razglašen za svetnika. Leta 1890 je kot novic bival v omenjeni opatiji in bil od tam tudi poslan v Sirijo; pozneje se je preselil v Alžirijo. V opatiji Notre-Dame des Neiges je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja po pridobljeni neodvisnosti Alžirije več mesecev preživel tudi leta 1996 umorjeni trapist in zdravnik brat Luc, menih iz Tibhirina.

Trapisti iz Tibhirina. FOTO: Vatican Media

Notre-Dame des Neiges so leta 1852 ustanovili menihi iz opatije Aiguebelle, samostan pa je priljubljen tudi med romarji, ki se odpravijo na pot proti Santiagu de Composteli. Do letošnjega septembra se bodo bratje dokončno odločili, v katero opatijo se bodo preselili.

Bratje se bodo do letošnjega septembra dokončno odločili, v katero opatijo se bodo preselili.

Trapisti, »cistercijani strožjega reda«, sodijo med najstrožje redove v Katoliški cerkvi. Od leta 1892 obstajajo kot samostojen red, njihovi začetki v francoskem mestu La Trappe pa segajo že v 17. stoletje. Po navedbah samega reda je bilo v svetu nazadnje okoli 100 moških in 75 ženskih trapističnih samostanov – kar v obdobju 75 let pomeni več kot dvakratno porast. Obenem pa je močno usahnilo število redovnikov in redovnic: v svetu živi okoli 1.700 trapistov in 1.550 trapistk (podatki ob koncu leta 2019).

Kupi v trgovini

Razprodano
Bog je ljubezen
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh