Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SDM v Lizboni: tudi prireditelji morajo varčevati

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 02. 2023 / 07:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2023 / 08:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
SDM v Lizboni: tudi prireditelji morajo varčevati
Na Portugalskem se je v zadnjih dneh razvnela burna razprava o financiranju svetovnega dneva mladih. FOTO: Vatican Media

SDM v Lizboni: tudi prireditelji morajo varčevati

V portugalski prestolnici Lizboni avgusta letos pričakujejo na tisoče mladih romarjev z vsega sveta: zbrane na svetovnem dnevu mladih bo obiskal in pozdravil tudi papež Frančišek.

Na Portugalskem pa se je v zadnjih dneh razvnela burna razprava o financiranju tega velikega dogodka in prireditelji svetovnega dneva mladih so bili po valu ogorčenja primorani znatno znižati stroške za izgradnjo oltarnega odra. Konstrukcija, na kateri bo papež Frančišek obhajal slovesno sklepno bogoslužje, ne bo več stala okoli pet milijonov evrov: kot je ob koncu tedna napovedal župan Lizbone Carlos Moedas, se bo proračun zmanjšal na 2,9 milijona evrov.

Župan Lizbone Carlos Moedas. FOTO: Wikipedia

»Zavezal sem se, da bom predstavil rešitev, in zdaj sem tu,« je na tiskovni konferenci pojasnil Moedas. Po njegovih besedah bo oder namesto devet metrov visok štiri metre, zmanjšala se bo tudi površina: namesto za največ 2.000 ljudi bo na njem prostora za okoli 1.240 oseb.

Pomožni škof Lizbone Americo Aguiar je vernike pozval, naj molijo za uspeh svetovnega dneva mladih.

V burni razpravi o financiranju tega velikega dogodka se je pred kratkim oglasil tudi portugalski predsednik in kritiziral organizatorje: v času vojne in inflacije tako visoki stroški za izgradnjo začasnega odra niso upravičeni, je dejal Marcelo Rebelo de Sousa.

Pomožni škof Lizbone Americo Aguiar. FOTO: Wikipedia

Pred nekaj dnevi je pomožni škof Lizbone Americo Aguiar, ki je tudi predsednik Sklada za svetovni dan mladih, izjavil: »Tudi sam priznam, da me ta številka boli.« Po zmanjšanju proračuna je Portugalce minuli konec tedna prosil za zaupanje. Spor o proračunu je bil po njegovih besedah »peklenski«. Škof je vernike pozval, naj vendarle molijo za uspeh tega velikega dogodka.

37. svetovni dan mladih je predviden med 1. in 6. avgustom v portugalski prestolnici. Nanj se je prijavilo že več sto tisoč mladih, tudi iz Slovenije.

Nalaganje
Nazaj na vrh