Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 04. 2021 / 09:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2021 / 13:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

Najpomembnejši je prvi odmerek. Zaradi resnih stranskih učinkov, ki jih je nekaterim ljudem povzročilo cepivo proizvajalca AstraZeneca-Oxford, je Nemčija napovedala, da bo vse državljane, ki so prejeli prvi odmerek omenjenega cepiva, v drugo cepila s cepivi drugih laboratorijev.

Foto splet

Ta odločitev je odprla razpravo o možnosti, da bi tovrsten načrt upoštevale tudi druge države in tako pospešile precepljenost prebivalstva. Čeprav doslej še nobena pristojna agencija za zdravila na svetu ni potrdila, da je kombiniranje cepiv mogoče, ker na voljo ni nikakršnih podatkov o učinkovitosti in varnostni takšne uporabe, zaradi česar naj bi bila oba odmerka cepiva s strani istega proizvajalca, pa prve raziskave kažejo v smeri, da je tudi kombiniranje cepiv lahko učinkovito.

Zaenkrat velja, da cepiva »niso izmenljiva«

Tekma s časom, da bi čim prej dosegli čim večjo precepljenost proti koronavirusni bolezni, in težave številnih držav pri prejemanju cepiv so nekatere ljudi pripravile do vprašanja, ali bi lahko prejeli dva odmerka cepiv različnih proizvajalcev. Razen cepiva laboratorija Janssen, ki je edino predvideno za prejem v enem samem odmerku, vsa druga potrjena cepiva na svetu zahtevajo cepljenje z dvema odmerkoma, v časovnem razmiku, ki ga določi proizvajalec. Trenutno se izvajata dve klinični testiranji, ki preučujeta varnost in učinkovitost kombiniranja cepiv: prvo ugotavlja povezavo med cepivoma AstraZeneca-Oxford in Pfizer/BioNTech, drugo pa kombinacijo AstraZeneca-Oxford in Sputnik V. Če bodo rezultati pozitivni, njihovo objavo pričakujejo konec letošnjega leta, bi lahko program cepljenja po svetu občutno pospešili.

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) v Združenih državah Amerike trenutno poudarjajo, da »cepiva niso izmenljiva«. Evropska medicinska agencija (EMA) je pojasnila, da »podjetja, ki sodelujejo pri razvoju in proizvodnji teh cepiv, ne poročajo o kakršnih koli dokazih, ki bi spodbujali mešanje in kombiniranje cepiv«. Urad za zdravje v Združenem kraljestvu je istega mnenja in kot so sporočili, si bodo »nadvse prizadevali, da bodo pacienti v dveh odmerkih prejeli cepivo istega proizvajalca«.

»Najpomembnejši je prvi odmerek«

Mary Ramsay, vodja oddelka za cepljenja pri Javnem zavodu za zdravje v Združenem kraljestvu, je v pogovoru za strokovno revijo British Medical Journal pojasnila, da se odmerke cepiv različnih proizvajalcev lahko uporabi v primeru, če cepivo istega proizvajalca v trenutku cepljenja ni na voljo, ali pa če ni jasno, katero cepivo je določena oseba prejela v prvem odmerku. Po besedah španskega zdravnika Oriola Mitje, izvedenca za nalezljive bolezni, pa je »najpomembnejši prvi odmerek cepiva«, tudi če bi bil drugi kakor koli sporen, saj prvi odmerek človeku zagotavlja najvišjo stopnjo imunosti na določeno bolezen. Kljub temu, zatrjuje Mitja, je treba upoštevati predlagane smernice in strategije cepljenja, ki so že vpeljane.

Vlada v Združenem kraljestvu se je odločila, da bo z razdeljevanjem drugega odmerka počakala do največ 12 tednov. Cilj te odločitve je, da bi čim večje število državljanov s prejemom prvega odmerka doseglo zadostno stopnjo imunosti in da bi opazno zmanjšali število okužb, smrti in bolnišničnih zdravljenj. Ta strategija, skupaj z močnimi varnostnimi ukrepi, je od januarja do danes poskrbela za velik upad koronaokužb in smrti. Nemčija pa se je odločila, da bodo pacienti, mlajši od 60 let, ki so prejeli prvi odmerek cepiva AstraZeneca-Oxford, v drugo prejeli cepivo drugega proizvajalca.
---
Prispevek je del projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni, ki ga izvaja konzorcij mednarodnih katoliških medijev, v katerem sodeluje tudi Družina. Mednaslovi so uredniški.
---
Preberite tudi:

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh