Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Še o križih v italijanskih šolah

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 20. 11. 2009 / 10:05
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Še o križih v italijanskih šolah

Stališče Italijanske škofovske konference (CEI) o odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) o odstranitvi verskih simbolov iz italijanskih javnih prostorov

Gospa Soile Latusi je leta 2006 na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) s sedežem v Strasbourgu vložila tožbo proti Republiki Italiji z zahtevo, da se iz šol in iz vseh drugih javnih prostorov odstranijo verski simboli, saj naj bi motili vzgojo (njenih) otrok.

Omenjeno Sodišče se je 3. novembra 2009 z odločbo št. 819 izreklo proti izobešanju križa v javnih prostorih z utemeljitvijo, da le-ta moti verska čustva pripadnikov drugih religij.

Italijanska škofovska konferenca (Conferenza Episcopale Italiana – CEI) je ob razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice objavila posebno izjavo za javnost, ki jo zaradi aktualnosti in javnega zanimanja povzemamo v nadaljevanju.

Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da je razpelo v javnih šolah diskriminatorno, zbuja zaskrbljenost in dvom, saj se s tem verski simboli umikajo iz javnega življenja.

Razsodba Sodišča lahko pomeni razmah ideološkega boja, utemeljenega na popačenem pojmovanju svobode. Krščanski križ ni samo verski simbol, ampak predstavlja tudi kulturno znamenje Evrope, ki zaznamuje njeno tisočletno zgodovino. Verski simboli v javnih prostorih ne pomenijo diskriminacije, ampak so znamenje svobode in demokracije. Nasilna in nepremišljena odstranitev križev ter ostalih verskih simbolov lahko predstavlja nasilno ločevanje narodne istovetnosti od njene duhovne in kulturne tradicije. Papež Benedikt XVI. je v svojem govoru na 56. srečanju Združenja italijanskih katoliških pravnikov poudaril, da odstranitev verskih simbolov 'ni izraz pozitivne laičnosti, ampak njen izrodek ter oblika laicizma, ki predstavlja sovražen odnos do družbenega in kulturnega pomena religije.'

Razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice ni mnenje Evropske unije ali njene Komisije, kakor to zmotno in posplošeno predstavljajo številni mediji.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh