Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Selo v Prekmurju

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 21. 07. 2014 / 10:17
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Selo v Prekmurju



V teh dneh se vse vrti okrog sv. Martina, le otroci že razmišljajo o Miklavžu. Temu priljubljenemu svetniku je pri nas posvečenih veliko cerkva, med njimi stolnice v Ljubljani, Murski Soboti in Novem mestu. Njegov pečat nosi tudi rotunda v Selu na Goričkem, ki spada med arhitekturne bisere Prekmurja.

Do rotunde se lahko pripeljemo z avtom. Če želimo bolje spoznati okoliško pokrajino in se razmigati, pa si raje omislimo sprehod po Pomurski planinski poti, ki od jeseni 1967 povezuje kraje v severovzhodni Sloveniji. Primerno izhodišče za dolg izlet do Sela, med katerim bomo morda pridelali tudi kakšen žulj, so Gornji Petrovci. Jedro naselja z malo več kot štiristo prebivalci leži ob cesti Murska Sobota–Hodoš, nad njim pa sta dve cerkvi: evangeličanska in katoliška župnijska cerkev Sv. Trojice.
Iz Gornjih Petrovcev krenemo po cesti mimo železniške postaje. Takoj za nadvozom čez progo zavijemo v gozd, se vzpnemo na sleme in gremo navzdol do lovske preže. Markacije se izgubijo, vendar ni razloga za preplah. Spustiti se moramo samo do poti pod njivama in nadaljevati do hiš na levi strani doline. Tam nas kažipot usmeri navkreber po asfaltni cesti. Na začetku bližnjega zaselka prestopimo na kolovoz, gremo do razpotja, prečkamo dolino, se vzpnemo do hiš in zavijemo znova v gozd. Pod nogami šumi odpadlo listje, med katerim se skrivajo kostanji. Traktor v daljavi potihne in potem je vse mirno, kot da ure naokrog ni žive duše.

Ko se drevje razmakne, prispemo do skupine anten in ceste, ki nas popelje mimo nekdanjega razglednega stolpa. Na ostrem ovinku zavijemo proti bližnji domačiji in pod njo levo na asfaltno cesto, z nje pa hitro znova v gozd. Zaradi številnih razpotij in ovinkov je treba kar paziti na pravo pot. Ta pozneje dvakrat prečka cesto (vmes hodimo dolgo po gozdu) in se pridruži kolovozu, ki pelje v vas Kukeč. Na križišču med hišami nadaljujemo levo navkreber do glavne ceste, po kateri hitro prispemo v Kančevce.



Na najvišji točki vasi, v kateri živi približno šestdeset ljudi, stojijo dom duhovnih vaj, župnijska cerkev sv. Benedikta in manjše pokopališče. Na njem je grob duhovnika Franca Ivanocyja (1857–1913), ki je bil eden najpomembnejših mož v prekmurski zgodovini. Sprva je bil prefekt v somboteljskem semenišču in profesor dogmatike, od leta 1889 do smrti pa župnik na Tišini. Zavzemal se je za pravice Slovencev in bil pobudnik katoliškega tiska v Prekmurju.

Od cerkve sv. Benedikta krenemo po cesti proti vzhodu. Ko prispemo v gozd, zavijemo malo pred križiščem v levo in nadaljujemo po makadamski cesti do bližnjega razpotja. Tam krenemo do kolovoza, ki pelje ob robu gozda. Za samotno hišo gremo skozi ozek pas drevja, nato pa naravnost po cesti. Pri ograjenem posestvu se znova potopimo v gozd, nato zavijemo v desno skozi sadovnjak ter se mimo samotne kmetije spustimo v dolino Kobiljanskega potoka. Na rahli vzpetini nad njenim dnom že od 13. stoletja stoji rotunda sv. Nikolaja. V 19. stoletju so ji prizidali zvonik, sedanjo podobo pa je dobila po obsežnih restavratorskih in konservatorskih delih leta 1956.

Rotunda je ravno prav oddaljena od hiš, da nas ob njej prevzame občutek blagodejne samote. Ta je še posebej otipljiv zvečer, ko se sonce nizko sklanja nad griče. Takrat stavba za nekaj minut zardi, čez njive pa proti njej pohitijo sence. Ko jo ujamejo, dolina utone v polmrak. To je za pohodnike skrajni čas za odhod. Če pohitimo, bomo tik pred nočjo v Kančevcih. Od tam pa bomo pod zvezdnatim nebom kar po cesti krenili proti sedem kilometrov oddaljenim Gornjim Petrovcem.





OSNOVNI PODATKI

Selo (rotunda sv. Nikolaja)
Izhodišče: Gornji Petrovci.
Dostop: Iz Murske Sobote po cesti proti Hodošu. Avto lahko pustimo pri železniški ali policijski postaji in še kje.
Dolžina poti: približno 4 ure (v eno smer).
Kratek opis poti: Iz Gornjih Petrovcev krenemo po Pomurski planinski poti proti Kančevcem, od koder nadaljujemo do rotunde v naselju Selo. Večinoma hodimo po gozdnih stezah in kolovozih. Do izhodišča se vrnemo po isti poti, če nas lovi noč, pa kar po cesti. Pot je označena s planinskimi markacijami in kažipoti, vendar so na nekaterih krajih oznake pomanjkljive. Če imate raje manj hoje, lahko izlet začnete v Kančevcih, od koder je do Sela približno 1.15 ure.
Zemljevid: Pomurje, 1 : 75.000.
Več informacij: Podrobnejši opis Pomurske planinske poti je na spletni strani www.pdmaticams-drustvo.si.


NEDELjSKA MAŠA

V stolnici sv. Nikolaja v Murski Soboti je maša vsako nedeljo ob 6.30 ter ob 8., 9., 10. in 18. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh