Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sestra sodobnega mučenca in piškoti za papeža

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 12. 2023 / 13:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2023 / 08:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sestra sodobnega mučenca in piškoti za papeža
Papež Frančišek in Roseline Hamel med srečanjem v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Sestra sodobnega mučenca in piškoti za papeža

Papež Frančišek se je včeraj med zasebno avdienco srečal s sestro Francoza Jacquesa Hamela, mučeniškega duhovnika, ki sta ga leta 2016 kruto umorila mlada islamska skrajneža.

»Bonjour Madame!« je naslonjen na palico, ki mu pomaga pri hoji, in s širokim nasmehom na obrazu papež Frančišek pozdravil Roseline Hamel, mlajšo sestro Jacquesa Hamela, ko ji je stopal naproti v prostoru, kjer sta s hčerko čakali na srečanje z voditeljem Katoliške cerkve.

Kot poroča spletni portal La Croix International, se je sestra mučeniškega duhovnika svetemu očetu z močnim in odločnim glasom zahvalila za »privilegij« te avdience, posebej zato, ker od njunega prvega srečanja leta 2016, tri mesece po bratovi smrti, »ni prav dosti odnesla«, saj je bila takrat povsem pretresena. »Razumem,« jo je potolažil Frančišek in se ji zahvalil za ta novi »obisk«.

Brevir Jacquesa Hamela. FOTO: Vatican Media

»Molim za Vas, kot Vi molite zame«

Roseline Hamel se je s papežem pogovarjala okoli četrt ure: zaupala mu je, kako si prizadeva »stopati po poti odpuščanja svojega brata«, ob čemer je omenila predvsem sojenje sostorilcem morilcev leta 2022 v Parizu. »To je čudovito,« se je v francoščini odzval papež Frančišek in Hamelovi na ta način izkazal veliko pozornost. Dodal je: »Molim za Vas, kot Vi molite zame.«

Preberite tudi: Knjižni sejem: Montety – Velika preizkušnja

»Za Vas v molitvi prosim svojega brata, da bi se vam povrnilo zdravje,« je papežu z nasmehom zagotovila Roseline Hamel in mu zaupala, da ima »tako kot Vi samo eno pljučno krilo«. Te besede so Frančišku znova priklicale nasmešek na obraz. »Molim, da bi nadaljevali še nekaj let, kajti ko Vas vidim na televiziji, kar srkam Vaše besede in iz njih črpam moč,« je nadaljevala. Papež, očitno ganjen, je nato položil roko na čelo Roseline Hamel in jo blagoslovil z znamenjem križa.

Fotografija umorjenega duhovnika. FOTO: Vatican Media

Pesem o miru

Roseline Hamel v Vatikan ni prišla praznih rok. Papežu Frančišku je izročila italijanski prevod »pesmi o miru«, ki jo je nekoč prepevala z bratom Jacquesom, kadar koli so se pojavile vesti o nemirih po svetu, ter besedilo ene od zadnjih pridig svojega brata, ki ga je nedavno našla v bratovi zakristiji. Pa še nekaj je dobil sveti oče: na god sv. Miklavža mu je Rosaline podarila piškote, ki jih pečejo v francoski opatiji Mont-Saint-Michel. »Saj ste kot mati!« je šaljivo pripomnil papež Frančišek.

Roseline Hamel je tokrat lahko resnično »nekaj odnesla« od srečanja s papežem Frančiškom.

Zdelo se je, da je papež Frančišek, ki se je gibal počasi in z veliko težavo, tega srečanja še posebej vesel, prav tako kot Roseline Hamel, ki je, kot je zagotovila ob koncu avdience, tokrat lahko resnično »nekaj odnesla od tega srečanja«.

Kupi v trgovini

Novo
Velika preizkušnja
Proza
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh