Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Franciji se začenja sojenje za umor duhovnika

Za vas piše:
T. M.
Objava: 14. 02. 2022 / 10:29
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2022 / 10:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Franciji se začenja sojenje za umor duhovnika
FOTO: Pexels

V Franciji se začenja sojenje za umor duhovnika

V Franciji se danes, 14. februarja, začenja sojenje za umor 85-letnega duhovnika, ki sta ga napadalca umorila v enem izmed najbolj grozljivih džihadističnih napadov v državi.

Tuji mediji poročajo, da se primer v sodno dvorano seli po več letih preiskave, sodijo pa štirim domnevnim sostorilcem.

Duhovnik Jacques Hamel je bil žrtev napada med obhajanjem svete maše 26. julija 2016 v svoji cerkvi v delavskem predmestju Rouena Saint-Etienne-du-Rouvray na severozahodu Francije.

Dvojica napadalcev je poleg tega huje ranila enega od vernikov, ki sta jih zajela za talce, nato pa ju je policija ustrelila, ko sta poskušala zapustiti cerkev. 

V video posnetku sta pred tem zatrdila, da sta člana skrajne skupine Islamska država, ki ju je pozneje označila za svoja vojaka, ki izvajata maščevanje za boj Francije proti džihadistom v Siriji in Iraku.

Skupno že več kot 250 žrtev 

Hamel je bil umorjen, ko je v državi veljalo tako rekoč izredno stanje zaradi niza džihadističnih napadov, ki so se začeli s pokolom na sedežu satiričnega tednika Charlie Hebdo januarja 2015, skupno pa so terjali več kot 250 življenj.

Umor je med drugim sprožil tudi vprašanja o zmožnostih francoskih obveščevalnih agencij za preprečevanje tovrstnih napadov. 

Jacques Hamel na poti svetništva 

Katoliška cerkev je medtem že uradno sprožila postopek beatifikacije Hamela, prvi korak do kanonizacije oziroma svetništva, ki ga preučujejo v Vatikanu. Papež Frančišek, ki je za Hamela odobril pohitren postopek, ga je označil za mučenika, ki je umrl za svojo vero, kar pomeni, da v njegovem primeru ni potrebe po dokazovanju čudežev, o čemer smo na naši spletni strani že poročali

Nalaganje
Nazaj na vrh