Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Shakespeare je bil katoličan

Objava: 01. 06. 2011 / 08:03
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Shakespeare je bil katoličan

Anglikanski primas nadškof Williams opozarja, kako se je največji angleški dramatik in pesnik ukvarjal s pomembnimi človeškimi vprašanji.

William Shakespeare (1564-1616) je bil katoličan – vsaj po ocenah anglikanskega nadškofa v Canterburyju, Rowana Williamsa. Med razpravo na mednarodnem literarnem festivalu v valižanskem mestu Hay-on-Wye je primas anglikanske Cerkve po navedbah britanskih medijev povedal, da je bil največji angleški dramatik in pesnik ‘najverjetneje katoličan’. Do kolikšne mere je svojo vero tudi živel, je težko oceniti.

‘Zagotovo ni bil svetnik,’ so britanski mediji navajali nadškofove besede. ‘Pozni Shakespeare je kopičil imetje in v svojem rojstnem kraju kupoval hiše. V številnih ozirih ni bil ravno najboljši človek.’ Saj tudi ne gre za to, da bi ga označili za trofejo krščanske skupnosti, meni nadškof Williams. V tistem obdobju je bila večina ljudi ‘kristjanov v kakršni koli obliki že’.

Ne moremo pa v polnosti razumeti njegovih del, ‘če ne poznamo vrednot odpuščanja in milosti’, je pojasnil anglikanski primas. ‘Shakespeare se je ukvarjal s pomembnimi človeškimi vprašanji’. Težko si je predstavljati, da bi tovrstna tematika našla pot v njegovo ustvarjanje, če sam ne bi imel verskega ozadja.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh