Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sikstinska kapela bo zasijala v soju LED luči

Objava: 25. 11. 2013 / 07:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sikstinska kapela bo zasijala v soju LED luči

Sikstinska kapela bo zasijala v soju LED luči

Znamenito kapelo z Michelangelovimi freskami bodo prihodnje leto opremili z novo osvetlitvijo.

Sikstinska kapela v Vatikanu, ki jo krasijo znamenite Michelangelove poslikave, bo prihodnje leto, 450 let po smrti umetnika, zažarela v novi svetlobi, poroča STA. Dosedanjo osvetlitev, zaradi katere je prostor dokaj temen, bo zamenjal nov sistem osvetlitve, LED luči, ki jih bodo izdelali v Nemčiji.

Nove luči bodo v kapeli, v kateri dnevno naštejejo 20.000 obiskovalcev, prvič prižgali na obletnico umetnikove smrti 18. februarja prihodnje leto. »Prvi bo kapelo v novi osvetlitvi videl papež, saj je to njegova kapela«, je pojasnil direktor Vatikanskih muzejev Antonio Paolucci in dodal, da je to najpomembnejša kapela na svetu.

Naročilo, da z novo osvetlitvijo opremi Sikstinsko kapelo z Michelangelovo mojstrovino, je dobilo podjetje Osram skupaj s partnerji z Madžarske, iz Španije in Italije. Nova osvetljava bo stala okoli 1,9 milijona evrov, od tega bo 870 milijonov evropskih sredstev. Na zidec na višini desetih metrov bodo postavili sedemdeset lestencev, v katere bodo vstavili 7000 LED žarnic. Tako bodo ustvarili vtis, kot da svetloba v kapelo pada skozi okna. Od tega bo štirideset lestencev prižganih ves čas, ostalih trideset pa bodo prižgali le ob posebnih priložnostih, ob mašah ali koncertih ter v času konklava.

Strokovnjaki so na 280 točkah izmerili, kolikšna svetlost in temperatura sta v kapeli najustreznejši. Da bi izključili vse možnosti poškodb na tem dragocenem delu, so preverili tudi obstojnost pigmentov na poslikavah.

Michelangelo je v Sikstinski kapeli poslikal strop in pozneje še oltarno steno. Na stropu je naslikal devet prizorov iz Stare zaveze. Razvrščeni so v tri skupine po tri slike in predstavljajo stvarjenje vesolja, stvarjenje ter padec Adama in Eve ter zgodbo o Noetu. Na oltarni steni je naslikal Poslednjo sodbo.




Vir: STA

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh