Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Silovit potres v bližini Salomonovih otokov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 02. 2013 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Silovit potres v bližini Salomonovih otokov

Salezijanski škof na Salomonovih otokih, Luciano Capelli, poroča o več uničenih vaseh, vendar bo po evakuaciji mogoča vrnitev na posamezne domove.

Silovit potres v Južnem Tihem oceanu z močjo 8,0 stopnje po Richterjevi lestvici je v noči s torka na sredo povzročil manjši cunami na Salomonovih otokih. Salomonsko prestolnico Honiaro so začasno evakuirali, vendar so se prebivalci večinoma že lahko vrnili na svoje domove, kot je sporočil tamkajšnji škof v Gizu, salezijanski pater Luciano Capelli.

Dejanska razsežnost posledic naravne katastrofe zaenkrat še ni znana, je potrdil škof v sporočilu evropskim človekoljubnim organizacijam: »Govori se o najmanj petih smrtnih žrtvah, na otoku Nendo pa naj bi bilo uničenih več vasi.« Potrebno si bo ustvariti celostno sliko nastalega položaja in nato poskusiti 'učinkovito in hitro nuditi pomoč tam, kjer je to najnujneje', je poudaril škof Capelli.

Salomonove otoke je že v preteklih letih prizadelo več hujših potresov. Aprila 2007 je bilo močno poškodovanih več otokov 'in že tako revno prebivalstvo je ostalo brez slehernih sredstev za preživetje', kot je pojasnil škof. Ljudem so takrat v veliki meri s posredovanjem škofa Capellija pomagale tudi evropske človekoljubne organizacije.

Na Salomonovih otokih kot (sezonski) misijonar deluje tudi slovenski lazarist dr. Drago Ocvirk, redni profesor za verstva, osnovno bogoslovje in misiologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Dr. Ocvirk od leta 2007 v semenišču 'The Holy Name of Mary Seminary' v Tenaru predava religiologijo, teologijo in antropologijo, na terenu pa preučuje domača verovanja in njihovo interakcijo s krščanstvom in globalno sodobnostjo. O svojih doživetjih v tem delu sveta je objavil roman v pismih z naslovom 'Raj... z napako'. Z njegovim posredovanjem so prebivalcem Salomonovih otokov pomagali tudi številni Slovenci.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh