Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sin bi menjal študij

Za vas piše:
Andreja Poljanec
Objava: 31. 05. 2022 / 19:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 15:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sin bi menjal študij
»Ali naj starši želje svojih že skoraj odraslih otrok podprejo ali ne?« FOTO: Pexels

Sin bi menjal študij

Vprašanje bralke: Z 20-letnim sinom smo se znašli v zelo napeti situaciji. Drugo leto je vpisan na tehniško fakulteto in ima zelo lepe ocene. Na splošno je zelo priden, odgovoren, tudi doma je delaven. Spomladi nas je šokiral z izjavo, da ga ta študij ne zanima, da je nesmiseln, da ga ne misli nadaljevati. Z možem ga prepričujeva, saj naju skrbi, kako bo, če ne bo znal zaključiti stvari, hkrati se čutiva kriva, ker ga pred vpisom nisva poslušala.

Odgovarja: dr. Andreja Poljanec, zakonska in družinska terapevtka 

Predstavljam si, da je to res velik šok in da se počutita povsem nemočna in izgubljena. Podobno se počuti tudi vajin sin; je namreč v obdobju intenzivnega iskanja identitete. 

Poglobljeno razmišlja, kaj bi rad v življenju počel, kaj bi mu v življenju predstavljalo smisel, kaj bi ga zadovoljevalo, kakšno je njegovo poslanstvo ipd. 

Nekaterim mladostnikom uspe na ta vprašanja odgovoriti že proti koncu srednje šole, drugim nekoliko kasneje. Vse to je še povsem naravno, saj mladostništvo pri fantih lahko traja do 25. leta. 

Zelo dragoceno, tako rekoč nujno je, da v tem obdobju svobodno, poglobljeno ter iskreno odkrivajo talente in svoje poslanstvo. 

O nekaterih stvareh lahko razmišljajo sami, za mnoga vprašanja pa potrebujejo kvalitetne pogovore z ljudmi, ki jim zaupajo in ob katerih imajo občutek, da jim prisluhnejo ter da jih začutijo.

Glede na njegovo pridnost, odgovornost in delavnost se zdi, da poglobljeno vprašanje iskanja identitete, ki se pogosto kaže tudi z upiranjem starševskim pričakovanjem, pri njem do sedaj še ni utegnilo priti na površje. 

Zato vas je toliko bolj presenetilo, saj takšnega niste poznali. Je pa to v resnici razlog za veselje – fant s tem izraža hrepenenje po polnosti bivanja. 

Veselje tudi ob tem, da je to še začel raziskovati in naslavljati v obdobju, ki je temu naravno namenjeno. 

Sinov preobrat v razmišljanju in vedenju v vašo družino prinaša okrepljeno pobudo za odprte pogovore ter razmišljanje o vajinih izkušnjah svobode in njenem pomenu.

Ob vsem tem se šele lahko razvijajo iskrenost, ranljivost in neobsojajoča odprtost. To pa omogoča, da se bo sin ob vaju počutil sprejetega kljub nepopolnosti. 

Na ta način bo lahko postajal vedno bolj vajin ljubljeni sin in bo tudi laže našel svoje poslanstvo.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (22/2022). 

Kupi v trgovini

Mladina
Višnjin dnevnik: Okameneli živalski vrt
Za otroke
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh