Zapri
Iskanje

Sinji vrh: Vi ste luč sveta

Jožica Ličen
Za vas piše:
Jožica Ličen
Objava: 23. 08. 2020 / 10:10
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2020 / 05:41
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sinji vrh: Vi ste luč sveta

Sinji vrh: Vi ste luč sveta
Na koloniji Umetniki za karitas 57 umetnikov ustvarilo 151 likovnih del, izkupiček bo šel otrokom umetnikov.
Od 17. do 21. avgusta je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 26. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas z geslom: Vi ste luč sveta. Kolonije so se udeležili izbrani umetniki: Skender Bajrović, Silva Copič, Barbara Demšar, Milan Erič, Draga Davitkova Erič, Erna Ferjanič, Matej Metlikovič, Janko Orač, Viktor Šest, Breda Sturm in častni gost Veljko Toman. Z umetniki je ustvarjal tudi strokovni sodelavec slikar Lucijan Bratuš, občasno so se pridružili še Jože Bartolj ter Silva in Azad Karim.


Na Vidmarjevi domačiji na Sinjem vrhu je pet dni ustvarjalo enajst umetnikov, občasno so se jim pridružili člani strokovnega sveta kolonije (foto: p. Ivan rampre, Radio Vatikan)

Organizacijsko in strokovno sta kolonijo vodili voditeljica projekta Umetniki za karitas in ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen ter likovna kritičarka in stalna sodelavka kolonije in razstav Anamarija Stibilj Šajn. Nepogrešljiva je bila sodelavka Karitas Marjana Plesničar Jezeršek ter slikarji, pomočniki Marija Efremova, Bogdan Soban in Igor Zimic. Dodana vrednost tega druženja je bil fant, ki rad slika in je ustvaril slike pod skrbnim mentorstvom Polone Kunaver Ličen. Za gostoljubje in dobro počutje ter upoštevanje korona ukrepov je poskrbela družina Vidmar iz Sinjega vrha.

Na Sinjem vrhu je širok ustvarjalni prostor, saj so nekateri umetniki ustvarjali kar na prostem, drugi v ateljeju, nekateri pa v Tonetovem kujavniku, na balkonu ali v priročni uti, kar je bilo tokrat še posebej dobro zaradi ohranjanja razdalje. Pogled na zeleno dolino, sinje nebo in lagune morja se tudi tokrat zrcali v mnogih slikah ustvarjalcev, v likovnih delih in pogovorih pa ostaja letošnje geslo o luči sveta.

Častni gost kolonije je bil slikar z Rakitne Veljko Toman (predstavili smo ga v letošnji 7. številki Družine v rubriki Osebno), foto: Jožica Ličen

Spremljevalni dogodki

Poleg ustvarjanja in druženja se je dogajalo še marsikaj. Kolonija je vedno deležna medijske pozornosti domačih in zamejskih medijev, tako, da je bilo kar veliko javljanj iz Sinjega vrha. V torek pod večer je bila v župnijski cerkvi na Otlici sveta maša, ki jo je ob somaševanju domačega župnika daroval generalni vikar koprske škofije Slavko Rebec v spomin na pokojnega Hieronima in več kot 15 umetnikov, ki so ustvarjali v preteklih kolonijah. Še posebej ganljivo je bilo, ko so umetniki in prisotni obiskali grob pokojnega Hieronima ter v en glas zapeli Angelčka.

Darovanje likovnih del, ki je navadno ob dnevu odprtih vrat se je razpotegnilo skozi ves teden oz. jih je kar nekaj prineslo svoj dar v prostore Karitas po Koprski škofiji in tudi širše. Na ta način je darovalo kar 38 likovnih ustvarjalcev 46 likovnih del. Tem darovalcem se je z 10 slikami šopkov cvetja pridružil Črtomir Frelih in s 50 slikami angelov Marta Jakopič Kunaver.


Slikarka Marta Jakopič Kunaver je darovala 50 slik angelov


Do koncu 26. mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas je tako nastalo 151 večjih in manjših likovnih del iz pod čopičev 57 ustvarjalcev. Ocenjena vrednost slik presega 50.000 Eur. Izkupiček prodanih del bo tokrat namenjen otrokom umetnikov, ki so zaradi korone ob dohodek, ki je potreben za preživljanje družine. Pomoč se bo izvajala v kontekstu projekta Posvojitev na razdaljo.


Umetnikom se je zahvalil koprski škof Jurij Bizjak

Ob sklepu kolonije je bil 20. avgusta pod večer kulturni program, v katerem so bili predstavljeni udeleženci in njihova dela, zahvalo je vsem izrekel koprski škof dr. Jurij Bizjak, ki je geslo kolonije »Vi ste luč sveta« primerjal s soncem, ki sveti vsem. V imenu občine Ajdovščina se umetnikom in sodelavcem Karitas zahvalil podžupan Ivan Krašna. Dogodek so kot vedno obogatili Mladi z Gore in Moški zbor Dornberk pod vodstvom Janka Hareja. Razstava bo v ateljeju na Sinjem vrhu do konca septembra.
Program na dnevu odprtih vrat so popestrili mladi z Gore in ...


...moški zbor Dornberk (fotografije: p. Ivan Rampre, Radio Vatikan)

Več informacij za ogled in/ali nakup slik: Jožica Ličen, 041 429 713, e-pošta jozica.licen@rkc.si;
Škofijska karitas Koper, Solkan, Skalniška 1; http://karitas-kp.rkc.si; https://www.facebook.com/karitas.koper

Utrinki z razstave v ateljeju na Sinjem vrhu:


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh