Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sirski pravoslavni škof izrazil ostro kritiko predsedniku Assadu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 02. 2013 / 10:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sirski pravoslavni škof izrazil ostro kritiko predsedniku Assadu

Mar Gregorios Yohanna Ibrahim zahteva odstop sirskega predsednika; oborožena intervencija iz inozemstva bi trpljenje ljudi še povečala.

Sirski pravoslavni nadškof iz Allepa, Mar Gregorios Yohanna Ibrahim, je sirskemu predsedniku Baširju al-Assadu izrazil ostro kritiko in zahteval njegov odstop s predsedniškega položaja. Vojaško posredovanje v Siriji škof zavrača, kot je pojasnil v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA, saj po njegovem mnenju tovrstna intervencija spora ne bi uspela razrešiti, ampak bi še povečala že tako hudo trpljenje sirskega ljudstva.

Z vodjem opozicije Moasom al-Chatibom ima škof po lastnih navedbah tesne stike. Človek je zaupanja vreden; pod njegovim vodstvom bi zavladala verska svoboda, je prepričan škof Ibrahim in dodaja, da Sirija potrebuje svobodne volitve in novo ustavo, ki bi predsedniku zagotavljala manjšo moč in oblast.

Po nadškofovi oceni lahko diktator Assad svojo moč ohranja le s podporo s strani Rusije in Irana. Gre torej za to, da bi do nekakšnega sporazuma prišli na pogajanjih med Rusijo, Iranom in Evropo.

Po besedah sirskega pravoslavnega škofa jih je izmed 150.000 pripadnikov njegove Cerkve Allepo zapustilo že okoli 50.000. Med drugim so se zatekli v Jordanijo, Turčijo in Nemčijo. »Na vso moč si prizadevamo, da bi ustavili beg«, je pojasnil nadškof, kar pa v luči trenutnega katastrofalnega položaja ni lahka naloga. Primanjkuje hrane, elektrike in goriva. Šole, bolnišnice in dom za ostarele, ki jih upravlja njegova Cerkev, so poškodovale ali celo uničile bombe.

Sirska pravoslavna Cerkev izhaja iz antiohijske skupnosti, ki naj bi bila ustanovljena leta 37 po Kristusu. Po izročilu ohranja Jezusov materni jezik, aramejščino. Cerkev po vsem svetu šteje okoli šest milijonov vernikov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh