Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skavti in taborniki, skupaj za mlade [VIDEO]

Za vas piše:
Dominik Križ
Objava: 20. 05. 2024 / 09:58
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2024 / 10:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skavti in taborniki, skupaj za mlade [VIDEO]
Irena Mrak Merhar in Neža Marija Slosar o skavtskem in taborniškem gibanju na Slovenskem. FOTO: Anej Fajdiga

Skavti in taborniki, skupaj za mlade [VIDEO]

Ko smo mladi vprašani o življenju v naravi, se navadno razdelimo na dve skupini - skavte in tabornike. Pa so razlike med tema organizacijama res tako velike? Ali pa tako skavtski kot taborniški bratje in sestre le premalo poznamo en drugega?

Tokratni gostji oddaje sta bivša skavtska načelnica Irena Mrak Merhar, ki je med leti 2014 in 2020 vodila Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj, ter Neža Marija Slosar, aktualna načelnica Zveze tabornikov Slovenije za stike z javnostjo.

Z nami sta v oddaji podelili svoje večletne izkušnje delovanja znotraj obeh organizacij, hkrati pa tudi predstavile svoje poglede na razlike in skupne točke združenj. Oglejte si celotno epizodo:

Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj (oz. ZSKSS), ustanovljeno leta 1990, ter Zveza tabornikov Slovenije (oz. ZTS), ustanovljena leta 1951, skupno temeljita na skavtski vzgoji, katero je postavil ustanovitelj Robert Baden-Powell, na mednarodnem nivoju pa izhajata iz svetovne ženske skavtske organizacije ter svetovne skavtske organizacije.

Oddajo je vodil Domnik Križ. FOTO: Anej Fajdiga 

Poleg skavtske vzgoje je ZSKSS tudi del združenja katoliških organizacij, ZTS pa pri vzgoji mladih dodaja pridih gozdovništva, katerega ustanovitelj je bil Ernest Thompson.

Dve organizaciji in dve mreži povezav 

Tako skavti kot taborniki pokrivajo celotno območje Slovenije, razdeljeni na manjše enote. ZTS, deljen na 70 rodov oziroma 700 posameznih vodov šteje približno 7000 članov, od katerih je med 2000 do 2500 prostovoljcev voditeljev, starejših od 16 let.

Skavti pa so deljeni na 70 stegov, kar šteje med 5500 in 6000 aktivnih članov, od katerih je približno 1000 voditeljev, starejših od 18 let.

Mladi vzgajamo mlade.

Tako skavtska kot taborniška organizacija sta usmerjeni v vzgojo mladine. V oddaji je Neža Marija Slosar obrazložila, da se taborniki trudijo vzgojiti angažirane, samostojne, avtonomne in solidarne posameznike, odgovor Irene Mrak Merhar pa ni dosti drugačen: skavt je odgovoren, samostojen, zdrav in pristen - človek, kristjan in državljan.

Neža Marija Slosar. FOTO: Anej Fajdiga 

Popotniki v krojih 

Simboli, kot so rutke, zastave, kroji in himne, so za obe organizaciji unikatni, vendar niso edini faktor, ki pri članih vzbuja občutek pripadnosti. Po Ireninih besedah je pomemben aspekt simbolna govorica. »Brez nje težko čutiš pripadnost, in to je tisto, kar ti pomaga čutit, pomaga videti bližnjega, pomaga biti v nekem redu in disciplini, … v bistvu pomaga vzgajati.«

 Irena Mrak Merhar. FOTO: Anej Fajdiga 

Neža je ob tem dodala, da se struktura združenja najbolj pozna na taborih. »Ne moreš zgrešiti tega, ali gre za neko kampiranje ljudi, ali pa gre za neko organizirano taborjenje … [...] Na eni strani je sobivanje z naravo, na drugi pa tudi izzivi sodobnega sveta, v katerem živimo.«

Med drevesi pod nočnim nebom 

Pomemben aspekt skavtskega in taborniškega življenja je narava, ki mladim ponuja priložnost tako za duhovno kot tudi veščinsko rast. »Življenje v naravi res ta nek kontekst. [...] Zakurit ogenj, se naučiti, kako to narediti na varen način, hkrati pa dojeti ta prižig kot simbolni, duhovni moment skupnosti«, je povedala Neža.

Irena pa je poudarila tudi veščinski aspekt življenja v naravi. »Če hočeš živeti v naravi, moraš znati tudi preživeti v naravi, kar pomeni, da moraš znati zakuriti ogenj in hkrati poskrbeti, da ne boš zakuril gozda. [...] Veliko je teh veščin, ki ti pomagajo lepše biti v naravi in iz nje črpati tisto, kar ti daje.«

Temelj - skupnost 

Biti skavt ali tabornik ni le obdobje, temveč način življenja. Obe organizaciji imata prostor za člane in voditelje vseh starosti - sodelovanje je mogoče v podpornih pozicijah, trenerstvu drugih voditeljev, izvršnih odborih in podobno. Hkrati pa se obe organizaciji trudita prenašati poslanstvo preko posameznikov, ki se odločijo iz članov postati tudi voditelji prostovoljci.

FOTO: Anej Fajdiga 

»Cilj je res ne tako zelo vzgajanje voditeljev, ampak vzgajanje posameznika. [...] Ni naš cilj, da dobimo 20 voditeljev, ki bodo lahko peljali stvari naprej, ampak je naš cilj, da tisti otroci in mladi, ki so vključeni v skavtstvo, v tem trenutku dobijo kar najboljšo podporo.« je v oddaji povedala Irena.

Skavti in taborniki - podoba bratstva 

Skavtstvo in taborništvo sta dve sorodni organizaciji, ki kljub nekaterim razlikam izhajata iz skupne ideje - vzgoje mladih v odgovorne in samostojne državljane. Neža je v oddaja dodala, da organizaciji v zdravi meri tekmovalnosti zelo dobro sodelujeta. »Želimo si tega, da čim več otrok, ljudi gre čez naš program. [...] Verjamemo, da res vzgajamo dobre posameznike.«

Nalaganje
Nazaj na vrh