Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skavtska hiša dobiva svojo podobo

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 11. 06. 2022 / 14:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2022 / 08:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skavtska hiša dobiva svojo podobo
To bo prva skavtska hiša v Sloveniji. FOTO: arhiv ZSKSS

Skavtska hiša dobiva svojo podobo

Skavtska hiša v Štepanji vasi v Ljubljani bo stičišče neomejenih idej, prešernega smeha in pristnih doživetij. Skozi njena vrata se bodo odpravili naproti podvigom, ki ne poznajo le nadmorske višine, temveč tudi širino nasmeha.

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov so leta 1990 ustanovili nadobudni skavti z željo, da tudi pri nas zaživijo temelji čudovitega svetovnega skavtskega gibanja, katerega ustanovitelj je Robert Baden Powell. V 32 letih je število članov precej naraslo, danes jih je že več kot 5600. Tako veliko društvo potrebuje prostor za zaposlene, srečanja prostovoljcev, skladiščenje opreme, ki jo uporabljajo za usposabljanja, aktivnosti in morebitno ukrepanje v primeru naravnih nesreč.

 Načelnik Nejc Kurbus in načelnica Tjaša Sušin po podpisu pogodbe. FOTO: arhiv ZSKSS

Vse od leta 2017 so intenzivno iskali rešitev za morebiten odkup prostorov in tehtali druge možnosti s škofijo ter župnijami. Na žalost ni bilo na voljo prostorov, ki bi ustrezali njihovim potrebam, na trgu pa so bile cene najema tako visoke, da je postala ideja o gradnji nove hiše precej realna. Glede na vse pomisleke, izračune in posvete so zbrali pogum za gradnjo skavtske hiše - centra v prijetni soseski in z vso infrastrukturo, ki jo kot društvo potrebuje.

Stremijo k odgovornemu in sodobnemu načinu gradnje. Hiša bo delno lesena ter zasnovana tako, da bo izkoristek sončne energije čim večji. FOTO: arhiv ZSKSS

Konstrukcija hiše že stoji

Pandemija, ki je povsod pustila posledice, se je dotaknila tudi skavtske hiše (podražitve, težave z dobavo materiala in izvajalci …). Pravkar začenjajo z elektro- in strojnimi inštalacijami. Optimistično upajo in si prizadevajo, da se bodo lahko selili s koncem leta, čeprav so to na žalost rekli že lani, trenutna situacija na trgu pa jih precej skrbi.

FOTO: arhiv ZSKSS

»Pogodbe podpisujemo fazno. To pomeni, da odpremo razpis in podpišemo pogodbo, ko zberemo dovolj sredstev. Ravno od slednjega je odvisna dinamika gradnje. Zelo smo hvaležni za vso izkazano podporo, za sponzorska in donatorska sredstva. Do konca gradnje namreč manjka še 190.000 evrov,« so povedali v strokovni skupini za skavtsko hišo.

Svoj dar v pomoč gradnji lahko oddate na SMS sporočilo, SKAVTI 5 ali SKAVTI 10 na 1919, ali pa obiščete njihovo spletno stran skavtska hiša in darujete tam.

Prva skavtska hiša v Sloveniji

To bo edina skavtska hiša v Sloveniji, taka s pisarno, prostori za druženje in načrtovanje ter skladiščem. To bo skavtski center, ki bo poslej tudi sedež njihove organizacije.

Skavti bodo ob gradnji svoje hiše skrbeli tudi za Skavtski okoljski center (SOC) v Kočevskem Rogu. SOC stoji sredi neokrnjene narave ter v neprecenljivem okolju omogoča doživetja, skavtske tabore družin, usposabljanja in tabore.

Zadnje barvanje. FOTO: arhiv ZSKSS

»Prostore centra oddajamo tudi šolam, društvom in posameznikom, saj je čudovit prostor za spoznavanje in odkrivanje narave. Tudi naši stegi (lokalne enote) imajo kakšno nepremičnino, kakšno sobo (del) hiške ali kozolec, kjer vzgajajo, načrtujejo in izvajajo program, se veselijo ter gradijo odnose. Prav na vse smo zelo ponosni, ker se od tam sliši srčen smeh, in ker vemo, da nam tisoče staršev zaupa vzgojo svojih otrok. In ker se tako prijateljske vezi tkejo po vseh koncih naše lepe dežele.«

Dogajanje pod skupno streho

V skavtski hiši bodo pripravljali vsebine za voditelje in člane. Notri bodo sestankovali. Imeli bodo tudi skavtsko trgovino, kjer se bo dalo kupiti njihov pulover. Možno si bo izposoditi opremo za srečanja, tabore, plezanje ali šolske počitnice v šotorih.

Na zunanjem ognjišču bo mogoče speči hrenovke in bučke. »Predvsem pa se za trenutek ustaviti v kapeli pri Jezusu in se mu zahvaliti za lep dan. Ali pa se najaviti in spiti kavo z našimi prostovoljci in zaposlenimi, ki bodo v skavtski hiši skrbeli za celostno administrativno in vsebinsko podporo našemu Združenju. Dobrodošli bodo prav vsi, ne samo skavti.«

»Sedanji prostori, v katerih imamo sedež organizacije in kjer naši prostovoljci načrtujejo, pripravljajo program za člane, so zasedeni skoraj vsak dan. Računamo, da bo tako tudi v naši novi hiši,« so še dodali.



Kupi v trgovini

Še vedno se ljubiva
Medosebni odnosi
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh