Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skavtska hiša končno odpira svoja vrata

Za vas piše:
P. G.
Objava: 17. 10. 2023 / 12:09
Oznake: Mladi, Skavti
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2023 / 12:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skavtska hiša končno odpira svoja vrata
Skavtska hiša v Ljubljani je postala sedež ZSKSS. FOTO: Arhiv ZSKSS

Skavtska hiša končno odpira svoja vrata

»Po več kot 33 letih bogate zgodovine, močnem vzgojnem programu in nešteto nepozabnih spominih smo skavti uspeli postaviti tudi prave – fizične – temelje, ki bodo združili vso našo mladost pod skupno streho,« pravijo skavti. Danes se bo namreč zgodila težko pričakovana otvoritev skavtske hiše.

Misel na skavtsko hišo je v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) tlela že kar nekaj let nazaj. Iskali so lokacijo v Ljubljani, kjer bi lahko na enem mestu združili vse prostore, ki jih potrebujejo – od skladišča do pisarn. Priložnost se je pokazala v Štepanji vasi, tik ob cerkvi in kapucinskem samostanu.

Skavtska hiša spomladi leta 2022. FOTO: Arhiv ZSKSS

Da bo mladost pod skupno streho krojila družbo

Novembra 2020 so podpisali gradbeno pogodbo in načrte za gradnjo je že takoj otežila epidemija koronavirusa. Maja 2021 so postavili temeljni kamen, ki ga je blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Pri tem je poudaril, naj bo »temeljni kamen znamenje naše utemeljenosti v Bogu in naše utemeljenosti v skavtstvu«. Načelnik Nejc Kurbus pa je dejal, da bo »samo na trdnih temeljih in v dobro zaklenjenem šotoru sredi urbane Ljubljane mladost pod skupno streho lahko kljubovala viharjem in krojila našo družbo«.

Temeljni kamen je maja 2021 blagoslovil nadškof Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Gradnja otežena zaradi epidemije in vse višjih cen

Tekom gradnje so skavti širšo javnost o napredku skavtske hiše obveščali preko Facebooka in Instagrama ter na spletni strani skavtske hiše. Kljub epidemiji je bil napredek do novembra 2021, ko smo skavtsko hišo zopet obiskali, še kako očiten. Viden je bil že velik del zunanje podobe hiše. Ekipe prostovoljcev so z barvo že premazale notranje lesene dele, v hišo je bilo vgrajeno stavbno pohištvo.

Manj zahtevna dela so opravili številni prostovoljci. FOTO: Arhiv ZSKSS

Selitev prostorov Združenja v skavtsko hišo so skavti želeli že lani spomladi, a jim je uspelo šele poldrugo leto zatem. Tempo gradnje je bil namreč vseskozi odvisen od zbranih sredstev in (vse višjih) cen materiala. Kot je pojasnil načelnik, so hišo začeli graditi z lastnimi sredstvi – približno 350.000 evrov, ki so jih privarčevali skozi leta. Od škofij so si izposodili 100.000 evrov, ostalo so donacije, ki jih še vedno hvaležno sprejemajo.

Kaj vse je v skavtski hiši?

Danes skavtska hiša stoji. Ne le stoji, tudi funkcionira. Združenje se je vanjo uradno vselilo z oktobrom. In kako je videti? V pritličju je največji prostor, nekakšna dvorana, namenjena večjim srečanjem in načrtovanjem. Tu so še toalete, lopa in Skavtarnica, skavtska trgovinica. Velika klet je namenjena skladišču skavtske opreme, kotlovnici, umivalnici in čistilnici s sušilnico. Zgornje nadstropje je posebej delovno nadstropje: tu so pisarne zaposlenih in sejna soba, bogat arhiv ZSKSS in čajna kuhinja.

Skavtska hiša je danes opremljena in funkcionalna. FOTO: Arhiv ZSKSS

V hiši ne manjka niti kapela – čisto na vrhu jo najdemo, blizu urejenega »šotoru podobnega« mansardnega dela, kjer bodo lahko prenočile manjše skupine. Pred hišo, kjer bo prostor za druženje, za skavtski pridih stoji še nepogrešljivo zunanje ognjišče.

Otvoritev bo danes

Slovenski skavti so končno dočakali dan, ko bo skavtska hiša odprla svoja vrata. Slavnostna otvoritev bo danes popoldne. Od 16. ure dalje bo možen ogled hiše, ob 18. uri bo blagoslov hiše s kratkim programom ob odprtju, ob 19. uri skavtska sveta maša in nato druženje ob pogostitvi.

Nalaganje
Nazaj na vrh