Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sklep Dnevov Škofjeloškega pasijona pri bratih kapucinih

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 04. 2024 / 08:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2024 / 05:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sklep Dnevov Škofjeloškega pasijona pri bratih kapucinih
Pri avtorski uprizoritvi Pasijon po človeštvu in človeških rokah pod vodstvom Gregorja Gartnerja sodelujejo igralci in pevci iz Selc in okolice. FOTO: Urška Bernik

Sklep Dnevov Škofjeloškega pasijona pri bratih kapucinih

V letih, ko ni uprizoritev znamenitega Škofjeloškega pasijona, v Škofji Loki pasijonski duh vzdržujejo tradicionalni Dnevi Škofjeloškega pasijona.

Letošnji, ki so se začeli že na prvo postno soboto, 17. februarja 2024, s pasijonskim romanjem na Brezje, nato pa ponudili množico brezplačnih prireditev, se počasi zaključujejo. Ponujajo še sklepna dva dogodka, za oba bodo poskrbeli škofjeloški bratje kapucini.

Pot odrešenja

Bratje kapucini tako v petek, 12. aprila 2024, ob 19.30 v kapucinski cerkvi sv. Ane v Škofji Loki pripravljajo Pot odrešenja, na kateri bo p. Marjan Kokalj, režiser pasijonskih uprizoritev v letih 1999 in 2000, predstavil 4. pasijonsko sliko Škofjeloškega pasijona.

Pravo bogastvo za spoznavanje pasijona

Kot poudarjajo bratje kapucini, je predstavitev pasijonskih slik pravo bogastvo za spoznavanje pasijona. Razmišljanje o Škofjeloškem pasijonu, ki ga bo pripravil p. Marjan Kokalj, bo letos obogatila še gostujoča pasijonska igra članov Kulturnega društva dr. Janez Evangelist Krek Selca.

Pasijon po človeštvu in človeških rokah

Gre za ponovitev avtorske uprizoritve Pasijon po človeštvu in človeških rokah, pri kateri pod vodstvom Gregorja Gartnerja sodelujejo igralci in pevci iz Selc in okolice, prav tako pa Mladinski pevski zbor Minuta čez in Cerkveni zbor sv. Peter Selca.

P. Marjan Kokalj bo predstavil 4. pasijonsko sliko Škofjeloškega pasijona. FOTO: Škofjeloški pasijon

Preplet svetopisemskih podob s človeško realnostjo

V igri se svetopisemske podobe prepletajo s človeško realnostjo, v kateri morda lahko uzremo trpljenje, ki je brezčasno in ga čuti tudi človeštvo, čigar roke ga hkrati povzročajo. V ospredju je trpljenje in smrt Jezusa Kristusa na križu, dopolnjujejo ga misli in podobe iz sedanjosti.

Romualdov dan

Letošnje Dneve Škofjeloškega pasijona pa bo v soboto, 20. aprila 2024, ob 17. uri zaključil Romualdov dan v kapucinskem samostanu in kapucinski cerkvi sv. Ane v Škofji Loki, ki se bo začel z vodenim ogledom samostana in nadaljeval z molitvijo v kapucinski kapeli.

Predavanje Matije Ogrina in Monike Deželak Trojar

Ob 18.30 pa bo za sklepni dogodek cikla prireditev poskrbelo predavanje dr. Matije Ogrina in dr. Monike Deželak Trojar, ki ga bo popestrila glasba iz 18. stoletja, izvedena na stara glasbila pod vodstvom Janeza Jocifa. Oba dogodka v organizaciji bratov kapucinov bosta brezplačna.

Nova vloga za brate kapucine

Kot je poudaril predstojnik škofjeloških kapucinov br. Jožko Smukavec, se bratje nove uprizoritve Škofjeloškega pasijona, ki bo (po koronskem prisilnem premoru) leta 2026, iskreno veselijo in so nanjo tudi pripravljeni, čeprav jim je bilo kar malo nerodno sprejeti novo vlogo.

Namesto igralcev pravi kapucini

»Že za zadnjo predvideno uprizoritev ob 300-letnici so rekli, zakaj pa ne bi bili na začetku procesije namesto igralcev pravi kapucini? Zdaj se pripravljamo, da bo v resnici tako, torej to ne bo forma igralca, temveč človeka, ki to živi, kar bo dalo uprizoritvi še večji pečat,« pojasni br. Jožko.

Nalaganje
Nazaj na vrh