Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje in DKPS tudi o zadregi, kako živeti vero na delovnem mestu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 05. 2023 / 06:19
Oznake: Cerkev, Škof, Šolstvo, Šola
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2023 / 06:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje in DKPS tudi o zadregi, kako živeti vero na delovnem mestu
Škof Andrej Saje z vodstvom Društva katoliških pedagogov Slovenije. FOTO: SŠK

Škof Saje in DKPS tudi o zadregi, kako živeti vero na delovnem mestu

Na sedežu Škofije Novo mesto se je minuli teden predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje v luči sinodalnega dogajanja srečal z vodstvom Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) – s predsednico Marijo Žabjek, podpredsednikom Matevžem Vidmarjem in duhovnim asistentom p. dr. Silvom Šinkovcem.

Kot je Vidmar zapisal na spletni strani SŠK, so v društvu škofu v sproščenem pogovoru predstavili področja delovanja (versko poglabljanje članov, strokovno podporo, povezovanje med učitelji, poslanstvo) in dejavnosti (Etični kodeks, strokovne seminarje za učitelje, revijo Vzgoja, Teden vzgoje, mednarodno konferenco o domoljubju, mednarodna srečanja SIESC …).

Preveč predsodkov do različno verujočih

»Društvo želi odgovarjati na potrebe pedagoških delavcev, zaposlenih v javnih šolah, ki želijo živeti vero v svojem poklicu,« je zapisal Vidmar. Sogovorniki so se strinjali, da so v naši družbi še vedno zadrege, kako živeti vero na delovnem mestu in kako je lahko vera navdih za povezovanje različno mislečih, še vedno pa da je prisotnih preveč predsodkov do različno verujočih.

Manjka zdrave domovinske zavesti in ponosa

Veliko časa so namenili domovinski vzgoji in strpnemu sobivanju različnih ljudi. Po mnenju škofa Sajeta manjka zdrave domovinske zavesti in ponosa, ki ne ogroža drugega, marveč prinaša zdravo samozavest naroda. P. Šinkovec je izpostavil tri točke, zapisane v etičnem kodeksu društva za zdravo sobivanje kot tri stopničke sožitja: strpnost, spoštovanje in sodelovanje.

Tudi o tragičnih dogodkih v Beogradu

Sogovorniki niso mogli zaobiti nedavnih tragičnih dogodkov v Beogradu in so si bili enotni, da je treba v slovensko šolstvo uvesti precej novosti, da bi se izognili tovrstnim ekscesom. Po zadnji Beli knjigi za šolstvo je treba storiti mnogo več, da bodo naši učenci spoznavali etiko, postajali odgovorni za svoja dejanja, spoznavali duhovno tradicijo in s tem najgloblje motivacije posameznika in skupnosti.

Želja po dejavnejši podpori Cerkve

Predstavniki društva so po besedah Matevža Vidmarja še izrazili željo, da ostanejo kot katoličani in strokovnjaki v svojih poklicih povezani s Katoliško cerkvijo na različnih ravneh, tudi prostorsko. Škof Saje pa je še poudaril, da je prihodnost Cerkve odvisna od molitve, brez katere vse dejavnosti zbledijo. V društvu so še izpostavili željo, da bi vodilni v Cerkvi dejavneje podprli delovanje katoliških laičnih organizacij.

Kupi v trgovini

Spenjač - Moder
Ostali pisarniški pripomočki
13,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh