Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Škofovska sinoda mora slišati krik ljudstva«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 10. 2014 / 06:43
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Škofovska sinoda mora slišati krik ljudstva«

Papež je na predvečer začetka sinode obhajal vigilijo na Trgu sv. Petra.

Na predvečer začetka zasedanja izredne škofovske sinode o družini je papež Frančišek udeležence pozval k »pokončni, odprti in bratski« razpravi. Povsem gotovi so lahko, da jih bo Bog ob pravem času privedel na skupno pot, pot edinosti, je sveti oče dejal minulo soboto zvečer, ko je z veliko množico družin na Trgu sv. Petra v Vatikanu obhajal vigilijo za uspeh sinodalnega zasedanja. Škofje bi morali skupaj z Bogom »zaslišati krik ljudstva«, je prepričan Frančišek, ki je izrazil upanje, da bo sinoda »od Boga dana priložnost za prenovo družbe in Cerkve«. Včeraj dopoldne je sveti oče s slovesnim bogoslužjem odprl izredno škofovsko zasedanje o zakonu in družini, ki se ga udeležuje tudi novomeški škof Andrej Glavan.



Cerkvena zgodovina pozna številne podobne položaje, ki so jih prejšnje generacije »premagale z veliko potrpljenja in ustvarjalnosti«, je v svojem nagovoru pojasnil papež Frančišek. Da bi spoznali, kaj Bog želi od svoje Cerkve, bi se morali škofje danes »prežeti z veseljem, upi, žalostjo in strahovi« sodobnega človeka.

Med zakonskimi pari, ki so med večerno molitvijo pričevali o svojih izkušnjah, je bil tudi par, ki se je po moževi izvenzakonski zvezi za šest let razšel.

Frančišek je v nagovoru še dejal, kako bo od Cerkve ostala le še »hišica iz kart«, če ji ne bo uspelo ljudem z usmiljenjem in Božjo milostjo posredovati zveličanja. Njeni pastirji bodo postali »duhovniški uradniki«, s katerih ustnic bodo ljudje zaman iskali Jezusov evangelij, je pojasnil papež. Sveti oče je zato z družinami srčno prosil Svetega Duha, naj sinodalnim očetom nakloni dar poslušanja, iskrenega soočenja in Kristusovega pogleda.

Večerno molitveno bdenje pred začetkom sinode je priredila Italijanska škofovska konferenca.

Vir: Kathpress / RV
Foto: news.va

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh