Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škotska: zapor za starše, ki nasprotujejo »tranziciji« svojih otrok?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 01. 2024 / 08:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2024 / 09:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škotska: zapor za starše, ki nasprotujejo »tranziciji« svojih otrok?
»Staršem je treba pomagati pri vzgoji otrok, ne pa jih kazensko preganjati, ker jih varujejo.« FOTO: Pexels

Škotska: zapor za starše, ki nasprotujejo »tranziciji« svojih otrok?

Državljani Škotske bodo kmalu lahko pristali v zaporu, če bodo poskušali »spremeniti ali zatreti spolno istovetnost« druge osebe, tudi v družinskem krogu.

V ne povsem jasnem poskusu prepovedi t. i. »konverzijske terapije« bi lahko starši, za katere bi se zdelo, da »nadzirajo« svojega otroka ali nanj »pritiskajo, da deluje na določen način, ko gre za spolno istovetnost«, zagrešili kaznivo dejanje, na svojem spletnem portalu adf.uk poroča organizacija za človekove pravice ADF International. Kazenske sankcije bi lahko sledile, če bi takšna dejanja pri otroku povzročila »strah, preplah in stisko«.

V zakonodajnih predlogih, ki so bili minuli teden objavljeni z namenom javnega posveta, je kot primer dejanja, ki bi lahko postalo nezakonito, če bi se ponovilo v dveh ali več primerih, navedeno »preprečevanje, da bi se nekdo oblekel na način, ki odraža njegovo spolno usmerjenost ali istovetnost«. Prag kaznivosti bi bil lahko dosežen ne glede na to, ali starši menijo, da ravnajo v otrokovo korist. Kazni za takšno kaznivo dejanje vključujejo do sedem let zaporne kazni, nedoločeno denarno kazen ali oboje.

Čeprav so osebe, ki se istovetijo kot LGBT, z obstoječo zakonodajo na Škotskem že zaščitene pred besedno in telesno zlorabo, novi predlogi poskušajo kriminalizirati veliko širši nabor dejanj.

Čeprav so osebe, ki se istovetijo kot LGBT, z obstoječo zakonodajo že zaščitene pred besedno in telesno zlorabo, novi predlogi poskušajo kriminalizirati veliko širši nabor dejanj - vključno s tistim, kar je morda mišljeno kot premišljen izziv ali ljubeč nasvet, če se takšno ravnanje pojavi več kot enkrat in se šteje za »prisilno« (recimo poskus, da bi spremenili mnenje osebe glede njene »spolne istovetnosti«).

V vladnih predlogih so zgoraj navedene smernice pojasnjene takole: »Dokazi oseb z izkušnjami iz prve roke nam povedo, da je najpogostejša oblika konverzijske prakse na Škotskem vrsta 'neformalnih' dejanj, ki se izvajajo v določenem časovnem obdobju.«

Če bo omenjeni zakon sprejet, bi lahko poleg pravic staršev kršil tudi temeljni človekovi pravici do verske svobode in svobode govora.FOTO: Pexels

Resna grožnja verski svobodi

Cerkveni voditelji različnih veroizpovedi na Škotskem so izrazili zaskrbljenost, da bi nejasno in dvoumno besedilo predlaganega novega zakona lahko pomenilo kazni tudi za kristjane, ki »v dobri veri« nudijo splošno pastoralno oskrbo, nasvete ali mnenja. Če bo zakon sprejet, piše adf.uk, bi lahko poleg pravic staršev kršil tudi temeljni človekovi pravici do verske svobode in svobode govora.

Za preprečevanje primerov, ki povzročajo subjektivno »škodo«, vendar ne dosegajo praga kaznivosti, bi vlada dodatno oblikovala novo »odredbo o civilnem varstvu«: ta bi lahko sodiščem podelila obsežna pooblastila za omejevanje svobode govora posameznikov.

Lois McLatchie Miller. FOTO: adf.uk

Podpora staršem

Na predloge se je odzvala Lois McLatchie Miller, tiskovna predstavnica organizacije ADF International za Škotsko:

»Zdravorazumsko starševstvo ni kaznivo dejanje. S temi krutimi predlogi bi škotska vlada starše spravila v resničen in utemeljen strah, da bodo izgubili svoje otroke ali da bodo deležni zaporne kazni, če bodo rekli nekaj, kar je v nasprotju s trenutno priljubljeno ideologijo. Predlagani zakon bi kršil temeljne človekove pravice, začenši s pravico in dolžnostjo staršev, da zaščitijo svoje otroke, poleg verske svobode in pravice do svobode govora, tudi pri osebah, ki lahko nudijo pastoralno podporo.

Velika večina staršev si prizadeva za dobro vzgojo svojih otrok, kar je včasih težko delo. Zaslužijo si podporo in zaščito, ne pa sumničenja.

Otroci niso odrasli in starši niso otroci. Velika večina staršev si prizadeva za dobro vzgojo svojih otrok, kar je včasih težko delo. Zaslužijo si podporo in zaščito, ne pa sumničenja. Mnogi so trdno prepričani, da je biološki spol nespremenljiv, kar temelji na znanstvenih dognanjih. Imajo pomisleke, utemeljene na resničnih pričevanjih oseb, ki so se čutile prisiljene v odločitve, s katerimi se je njihovo življenje za vedno spremenilo, in za katere se je izkazalo, da niso rešitev. Staršem je treba pomagati pri vzgoji otrok, ne pa jih kazensko preganjati, ker jih varujejo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh