Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrb za zdravstveno udobje – tudi na dopustu

Za vas piše:
Neža Novak
Objava: 15. 07. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2022 / 15:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skrb za zdravstveno udobje – tudi na dopustu
Andreja Gerl je žena in mama dveh otrok, zaposlena na eni izmed slovenskih urgenc. FOTO: Tatjana Splichal

Skrb za zdravstveno udobje – tudi na dopustu

Ob odhodu na dopust vedno vsak pomisli tudi na nujna zdravila in morebitne nevšečnosti, ki se nam lahko zgodijo na zdravstvenem področju. O tem, kako se opremiti za na dopust in kako reagirati ob nujnih primerih na dopustu, smo se pogovarjali z diplomirano medicinsko sestro Andrejo Gerl.

Katera so nujna zdravila, ki si jih lahko pred odhodom na dopust priskrbimo v lekarni?

Zagotovo so to zdravila za zmanjševanje povišane telesne temperature in proti bolečinam, sploh če smo družina z (majhnimi) otroki. Poleg tega je v naši lekarni vedno lahko kakšno sredstvo, ki pomaga odmašiti nos in blaži bolečino v žrelu.

V kolikor imamo doma otroka (ali odraslega) z znano alergijo, poskrbimo, da imamo s seboj vsa potrebna zdravila za primer alergijske reakcije. Slednje imamo lahko vedno s seboj, tudi če doma nimamo alergika.

Zdravila so v lekarni dostopna brez recepta. Kdor vsakodnevno jemlje predpisana zdravila, prav tako ne sme pozabiti na ta. Vsekakor je priporočljivo, da se v naši domači (potovalni) lekarni najde tudi kakšen rehidracijski prašek in aktivno oglje v primeru prebavnih motenj.

V vaši potovalni lekarni naj prostor najde tudi termometer.

Ko se odpravljamo na daljša potovanja, nam lahko po posvetu naš izbrani osebni zdravnik ali pediater predpiše še kakšna dodatna zdravila, ki bi nam olajšala morebitne druge težave (razna vnetja), pozanimamo se tudi o dodatnem cepljenju, če potujemo v oddaljene eksotične kraje.

Fotografija je ilustrativna. FOTO: Tatjana Splichal

Na kaj posebnega morajo biti še posebej pozorne družine z majhnimi otroki?

Pred dopustovanjem vedno preverimo rok uporabnosti zdravil, ki jih hranimo v originalni ovojnini skupaj z navodili za uporabo. Še bolj pomembno pa je, da pred odhodom poskrbimo za ustrezno zdravstveno zavarovanje v tujini. Na dopustovanje ali potovanje se vedno odpravimo zdravi.

Ko potujemo z majhnimi otroki, je pomembno, da se zavedamo, da se nam lahko zgodi kaj nepredvidljivega. Otrok lahko dobi povišano telesno temperaturo, izraščajo mu zobje, lahko se poškoduje.

Če vemo, da smo dobro pripravljeni, v smislu potovalne lekarne in z znanjem, zavedanjem, da se bolezen lahko zgodi tudi na potovanju, bomo v tem primeru odreagirali bolj samozavestno in mirno. Vnaprej preverite, kje je najbližji zdravstveni dom ali zdravstvena postaja.

V primeru zapletov ne odlašajte s klicem k zdravniku. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj pa obliži, hitra prva pomoč za krvaveče rane, ureznine?

Enako pomembni in zaželeni so. V naši potovalni lekarni imejmo vedno obliže različnih velikosti (navadne in vodoodporne), steri stripe (trakove, ki rano stisnejo skupaj namesto šivov), sterilne gaze, povoje, mikropor (lepilni trak) in trikotno ruto.

Po potrebi lahko vzamemo kakšno mazilo, ki pomaga pri zacelitvi ran, in fiziološko raztopino. V kolikor se nam zdi, da je rana obsežna in je ne bomo mogli oskrbeti sami, se odpravimo v najbližji zdravstveni dom oziroma zdravstveno postajo.

Ob morju in drugih vodah zelo pogosto naletimo na insekte. Njihovi piki lahko povzročijo kakšno nevšečnost ali celo neprijetne težave. Kaj vzeti na dopust za lajšanje teh težav?

V lekarni so brez recepta dostopna mazila, ki blažijo tegobe ob pikih insektov ter zdravila, ki blažijo blage alergijske reakcije. Sicer pa ob piku najprej odstranimo želo (pri piku čebele), nato predel hladimo in opazujemo otroka, odraslega.

Pozorni smo na morebiten pojav izpuščajev, otekanje ustnic, oči in obraza ali na navajanje težke sape, praskanja po grlu. Takrat nemudoma pokličemo na številko klica v sili 112.

V primeru znanih (hudih) alergijskih reakcij na pik prav tako ne odlašamo s klicem na 112 ter postopamo po navodilih, kot smo naučeni.

V potovalni lekarni imamo lahko tudi pinceto za primer ugriza klopa ali ježevih bodic. Pred piki komarjev se predhodno zaščitimo z različnimi repelenti.

Na kaj bi še opozorili glede zdravstvenih pripomočkov/intervencij pred odhodom na dopust?

Vse pripomočke in zdravila, ki jih vzamemo s seboj v domači potovalni lekarni, moramo poznati oziroma jih znati pravilno uporabljati, kar predvsem velja za zdravila. Vse zgoraj naštete stvari niso nujne, so pa priporočljive. Prilagodite si jih po svojih zmožnostih, željah in vrsti počitnic.

V primeru zapletov ne odlašajte s klicem k zdravniku. Včasih je klic dovolj, da smo pomirjeni. Če zbolimo v tujini, je namreč bolj stresno, kot če zbolimo doma. Zato pred odhodom na dopust preverite številke klicev v sili in si poiščite naslov najbližje zdravstvene ustanove za nujne primere.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Naša družina (28/2022).

Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh