Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrivnostna smrt belgijskega duhovnika v Kongu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 12. 2023 / 10:57
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Nemiri, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2023 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skrivnostna smrt belgijskega duhovnika v Kongu
V Belgiji rojeni p. Feyen je okoli 40 let kot misijonar služboval v Demokratični republiki Kongo pri različnih salezijanskih projektih za izobraževanje mladih. FOTO: FB/Salesians of Don Bosco

Skrivnostna smrt belgijskega duhovnika v Kongu

Pola Feyena, 82-letnega belgijskega salezijanca, ki je v Afriki dolga leta delal z zapuščenimi mladostniki, so minuli teden našli mrtvega na njegovem domu v Kinšasi, prestolnici Demokratične republike Kongo, so sporočili predstavniki kongovske podružnice don Boskovih salezijancev.

Truplo pokojnega so našli na praznik Guadalupske Marije, 12. decembra, po navedbah vatikanske tiskovne agencije Fides pa je bil 82-letni duhovnik večkrat zaboden z nožem v svoji spalnici v župniji Marije Pomočnice vzhodno od Kinšase. Kot so povedali tamkajšnji salezijanci, je bil p. Feyen med domačini znan kot »Koko Pol«, imel pa naj bi tudi številne zdravstvene težave. Sicer ni imel vodstvene funkcije, »nadzoroval pa je upravljanje sadovnjakov, ki jih gojijo za pridelavo sadja in zelenjave za šole«.

»Oče, učitelj in prijatelj«

Salezijanci so poudarili, da je njihov sobrat v vseh letih delovanja »svoje življenje posvetil mladim, predvsem tistim, ki so ga najbolj potrebovali, s srcem Dobrega pastirja, in zanje, tako kot don Bosko, postal 'oče, učitelj in prijatelj'«. Po navedbah agencije Fides je o okoliščinah umora trenutno malo znanega, krajevni mediji pa so poročali, da je bil duhovnik morda žrtev roparskega napada.

»Hvala, p. Pol, za vse vaše nasvete, predvsem pa za to, da ste nam vedno znali prisluhniti,« so po tragični smrti priljubljenega duhovnika mladi zapisali na družbenih omrežjih.

V Belgiji rojeni Feyen je prve zaobljube kot don Boskov salezijanec opravil leta 1961, večne zaobljube pa šest let pozneje. Duhovniško posvečenje je prejel 13. septembra 1969. Okoli 40 let je kot misijonar služboval v Demokratični republiki Kongo pri različnih salezijanskih projektih za izobraževanje mladih.

Mladi v Demokratični republiki Kongo so belgijskega duhovnika imenovali »Koko Pol«, kar v njihovem jeziku lingala pomeni »dedek Pol«. Mnogi med njimi so na družbenih omrežjih objavili ganljive zapise in se poklonili človeku, ki je dolga leta vodil »Mesto mladih« v Lubumbashiju. »Izgubili smo velikega učitelja, zglednega salezijanca,« je zapisal eden izmed njih: »Hvala, p. Pol, za vse vaše nasvete, predvsem pa za to, da ste nam vedno znali prisluhniti.«

Mladi v Demokratični republiki Kongo so belgijskega duhovnika imenovali »Koko Pol«, »dedek Pol«. FOTO: FB/Salesians of Don Bosco

Nasilje v DR Kongo

Demokratična republika Kongo je država, ki že desetletja trpi zaradi spopadov med različnimi oboroženimi skupinami zaradi etničnih, političnih in celo verskih sporov, zaradi česar je postala država z milijoni razseljenih oseb.

Sredi pogosto nevzdržnih razmer si duhovniki in redovniki v Kongu prizadevajo prinašati upanje tamkajšnjim prebivalcem, tudi kadar so ob tem ogrožena njihova lastna življenja.

Papež Frančišek je Demokratično republiko Kongo obiskal 31. januarja letos, na praznik sv. Janeza Boska, da bi Kongovce spodbudil k izgradnji družbe miru. Med njimi je ostal do 3. februarja in je iz osebnih pričevanj tamkajšnjih posvečenih oseb in mladih lahko spoznal kruto stvarnost nasilja, ki ga doživljajo na tem območju. Sredi pogosto nevzdržnih razmer si duhovniki in redovniki še naprej prizadevajo prinašati upanje tamkajšnjim prebivalcem, tudi kadar so ob tem ogrožena njihova lastna življenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh