Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Skrivnostnež«: zelo otipljiva podoba moža iz Torinskega prta

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 10. 2022 / 10:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2022 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Skrivnostnež«: zelo otipljiva podoba moža iz Torinskega prta
Izjemno otipljivo tridimenzionalno umetniško delo Kristusovega telesa so izdelali na podlagi podobe na Torinskem prtu. FOTO: Vatican Media

»Skrivnostnež«: zelo otipljiva podoba moža iz Torinskega prta

V stolnici v španski Salamanci je v okviru »romarske« razstave, ki bo obiskala vseh pet celin, na ogled izjemno otipljivo tridimenzionalno umetniško delo Kristusovega telesa, izdelano na podlagi podobe na Torinskem prtu.

Razstava z naslovom »Skrivnostnež« je rezultat vztrajnega preučevanja Jezusovega mrtvaškega prta, znanega kot Torinski prt. Prizadevanja za dosego končnega rezultata so trajala več kot petnajst let, temeljite raziskave pa so opravili španski umetniki.

Razstava se zaključuje s pretresljivo podobo, kako bi lahko izgledalo mrtvo telo Jezusa iz Nazareta glede na podatke, ki jih ponuja znameniti mrtvaški prt.

Razstava je bila odprta konec minulega tedna in obsega 600 kvadratnih metrov površine. Zapolnjuje štiri sobe, ki pripovedujejo zgodbo o Kristusovem trpljenju in smrti, zaključuje pa se s pretresljivo podobo, kako bi lahko izgledalo mrtvo telo Jezusa iz Nazareta glede na zgodovinske in znanstvene podatke, ki jih ponuja znameniti mrtvaški prt.

Za preučevanje in izdelavo modela ter razstave je bilo potrebnih petnajst let.

»Največkrat predstavljena podoba v zgodovini«

Kustos razstave »Skrivnostnež« Alvaro Blanco je za spletni portal Vatican News povedal, da si je skupina umetnikov prizadevala ustvariti »lik, čim bolj podoben tistemu, ki je upodobljen na Torinskem prtu«. »Pred nami je delo, narejeno v izjemno otipljivi tehniki, v katero so bile vnesene vse podrobnosti, ki se pojavljajo na Torinskem prtu, čeprav je bilo pred tem opravljenih že nekaj študij,« je pojasnil g. Blanco: »Razumeti moramo, da je Jezusova podoba največkrat predstavljena podoba v vsej zgodovini.« Blanco je poudaril, da je bilo za preučevanje in izdelavo modela ter razstave potrebnih petnajst let.

Obiskovalci med ogledom razstave v Salamanci. FOTO: Vatican Media

Razstava »Skrivnostnež«

»Skrivnostnež« je izjemno otipljivo umetniško delo, ki temelji na podrobnih raziskavah podobe moškega na mrvaškem prtu. Nastalo je na podlagi tridimenzionalnih raziskav, vključno z rezultati različnih študij, ki so bile o prtu objavljene skozi zgodovino, recimo o krvi, ranah, meritvah in položaju mrtvega telesa. 

Telo je narejeno iz zlitine lateksa in silikona in pravih človeških las, visoko je 1,79 cm in težko 75 kg.

Razstava je sestavljena iz štirih delov. G. Blanco je opozoril, da obiskovalca po sobah spremlja slušni vodič, pa tudi videoprojekcija, ki osvetljuje značilnosti prta. Razstava vključuje tudi sobo z umetniško upodobitvijo Jezusovega obraza. Zadnja soba je osredinjena na presunljivo stvarno podobo Jezusovega telesa, poustvarjeno v skladu z značilnostmi mrtvaškega prta. Telo je narejeno iz zlitine lateksa in silikona in pravih človeških las, visoko je 1,79 cm in težko 75 kg. Prav zaradi te izredno stvarne podobe je obisk razstave v Salamanci edinstveno doživetje, bolj duhovne kot kulturne narave.

Kustos razstave Alvaro Blanco. FOTO: Vatican Media

»Skrivnost je meso postala«

Škof Salamance José Luis Retana je po ogledu razstave povedal: »Delo mi je zelo všeč. In res je: ko stojiš pred natančnim prikazom tega, kako je Jezus trpel in umrl, to človeku pusti močan vtis.«

Skrivnost je meso postala, vendar je postala meso, da bi umrla za nas in nato vstala.

Po mnenju škofa Retane lahko telo moškega v Torinskem prtu predstavlja »konkretnost Božje ljubezni, ki je postala meso v Jezusu Kristusu, ki je umrl kot hudodelec s strahotno žrtvijo za naše zveličanje. Na svetu ni večje ljubezni od te.«

»Skrivnost je meso postala, vendar je postala meso, da bi umrla za nas in nato vstala,« je še dejal škof Retana: »Prepričan sem, da lahko razstava v Salamanci okrepi vero kristjanov in vzbudi vero v nevernih.«

Razstava naj bi poromala po vseh petih celinah. FOTO: Vatican Media

Romarska razstava

Prireditelji umetniške razstave, ArtiSplendore, upajo, da bodo v prihodnjih mesecih in letih razstavo lahko prenesli v številne druge države. Leta 2023 naj bi bila na ogled v Lizboni ob svetovnem dnevu mladih, leta 2025 pa v Rimu v okviru jubilejnega leta.

Razstava naj bi v Salamanci ostala do decembra, nato pa se bo začelo njeno romanje po vseh petih celinah.

Kupi v trgovini

Priče skrivnosti
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh