Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ginekologi ne bi smeli uveljavljati ugovora vesti?

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 03. 01. 2024 / 16:37
Oznake: Odnosi, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2024 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ginekologi ne bi smeli uveljavljati ugovora vesti?
Podpisniki so prepričani, da je možno graditi spoštljivejšo prihodnost brez izključevanja, kjer bodo upoštevane temeljne človekove pravice vseh ljudi, kot sta pravica do življenja in pravica do življenja po vesti. FOTO: Shutterstock

Ginekologi ne bi smeli uveljavljati ugovora vesti?

Na spletnem portalu RTV Slovenija je bil objavljen pogovor z nekdanjo predstojnico ljubljanske porodnišnice in izredno profesorico Natašo Tul Mandić. V pogovoru je spregovorila o odnosu do splava in omenila, da se tisti, ki splava ne želijo opravljati, naj ne bi odločali za specializacijo iz ginekologije. Slovenske organizacije, ki zagovarjajo svetost življenja, so pripravile skupno izjavo za javnosti glede ugovora vesti.

Podpisniki izjave iz Aninega sklada, Društva Gibanje za življenje, Pohoda za življenje, Sara Centra za ženske in Zavoda Živ!m so izjavo za javnost sestavili kot odziv na mnenja, izražena na temo ugovora vesta v TEM članku, pogovoru z ginekologinjo, nekdanjo predstojnico ljubljanske porodnišnice in izredno profesorico Natašo Tul Mandić, na spletnem portalu RTV Slovenija.

Zadovoljni in presenečeni

Podpisniki so uvodoma z zadovoljstvom pozdravili v članku izraženo prepričanje, da je splav globok problem, ki prizadeva slovensko družbo, in pozitivno gledanje na upad števila splavov na naših tleh, hkrati pa so bili presenečeni nad po njihovem precej enostranskim pogledom na tako pomembno temo, kot je ugovor vesti.

Eden temeljev demokratične družbe

»Članek sicer prikaže ugovor vesti kot 'absolutno pravico', vendar hkrati kot breme profesionalcem in družbi. V resnici pa je ugovor vesti temeljna človekova pravica in tudi eden temeljev demokratične družbe,« poudarjajo podpisniki in dodajajo, da podano enostransko mnenje razume naravne težave sporazumevanja, usklajevanja vrednost in iskanja rešitev za zapletene življenjske situacije kot breme, ki bi bilo olajšano z odvzemom življenja spočetemu otroku in s samocenzuro tistih, ki v to nikakor ne morejo privoliti.

Predstavljeno stališče spregleda ...

»Ob tem pa predstavljeno stališče povsem spregleda tragedijo odvzema življenja spočetih otrok, minimizira številne posledice umetnega splava za mater in družino, ki jih je zdravniška stroka spoznala in dokumentirala v mnogo študijah, ter možnost drugih načinov pomoči, ki bi učinkovito in celovito reševali tovrstne situacije in obenem ohranili življenje otroka,« piše v izjavi za javnosti.

Hkrati po mnenju podpisnikov podano enostransko mnenje spregleda tudi osmislitev muk tistih, ki zaradi ugovora vesti sicer nemočno gledajo, kako drugi jemljejo življenje nedolžnim otrokom, a ohranjajo čisto vest, da pri tem dejanju ne sodelujejo; spregleda pa tudi tragičnost muk tistih, ki mislijo, da morajo sodelovati pri splavu kot nujnem zlu.

Rešitve, ki ne ustvarjajo novih krivic in travm v družbi

»Mnogo žena in deklet si želi ginekologov, ki uveljavljajo ugovor vesti. Prepričani smo, da je možno graditi spoštljivejšo prihodnost brez izključevanja, kjer bodo upoštevane temeljne človekove pravice vseh ljudi, kot sta pravica do življenja in pravica do življenja po vesti. Prepričani smo, da s kreativno požrtvovalnostjo zmoremo najti rešitve, ki ne ustvarjajo novih krivic in travm v družbi, temveč blažijo stisko z rešitvami, ki omogočajo prihodnost vsem,« še izpostavljajo podpisniki.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh