Zapri
Iskanje

Slikarsko potovanje s človekom

Za vas piše:
K. H.
Objava: 07. 09. 2019 / 12:38
Oznake: Družba, Galerija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 15:00
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slikarsko potovanje s človekom

Slikarsko potovanje s človekom
Ob osebnem jubileju slikar Jože Bartolj razstavlja v galeriji Družina.

V galeriji Družina je do 27. septembra na ogled retrospektivna razstava slikarja in radijskega voditelja Jožeta Bartolja (1969). Ob osebnem jubileju, ko navadno slavljenec sprejema čestitke in darila, je Jože v svoji maniri, kot je dejala na odprtju umetnostna zgodovinarka Bernarda Stenovec, »domačim, sorodnikom, sodelavcem in prijateljem, vsem, s katerimi je v teh petih desetletjih spletel vezi pripravil podaril pregledno razstavo svojih del, na kateri je podaril največ in najgloblje, kar nosi v sebi; odprl nam je del svojih iskanj na skoraj tridesetletni ustvarjalni poti.« (več v novi tiskani Družini)


Slikar Jože Bartolj pred kenotafi (Zakaj je pred leti sploh začel slikati pokojnike na stare deske pa v intervjuju v novi tiskani Družini)


Na odprtju razstave sta z glasbo program obogatili Bartoljeva hči Katarina (sopran) in tašča Vlasta Rus Doležal (klavir)


Edith Stein in Janez Krstnik, Prešeren, Plečnik, Finžgar, Justin Stanovnik ... 

V galeriji Družina je Bartolj postavil dvodelno razstavo in čeprav ni zasnovana kronološko, se zazna njegov slikarski razvoj - od slikarskih začetkov, ko je za diplomsko nalogo naslikal križev pot, upodabljal je svete starce in svetnike, do portretov, ki nosijo bogato duhovno sporočilo. Med njimi je tudi zadnja slika, končal jo je pred nekaj dnevi: upodobil je pokojnega Justina Stanovnika, s katerim se je srečeval tudi kot urednik oddaje Moja zgodba na Radiu Ognjišče. »Pri postavitvi razstave se je Bartolj osredotočil na odnos do motiva človeške figure, ki je osrednje motivno jedro, žarišče njegovega slikarskega ustvarjanja. Osredotočil se je na vprašanje, ki ga slikarsko in bivanjsko najbolj vznemirja: kdo in kaj je človek, kam gre …« je dejala Stenovčeva in dodala, da Bartolj iz te izhodiščne točke odpira poglede v različne poskuse slikarskih odgovorov. V značilni »barviti bartoljevski slikarski potezi«, kot je dejala Stenovčeva, je upodobil številne stare cerkvene očete, svetnike, može in žene iz naše kulturne zgodovine, ljudi, ki so njega osebno duhovno nagovarjali. Tako je v drugem delu razstave razstavil cikel kenotafov, na lesene deske naslikanih portretov pokojnikov, s katerimi je bil sorodstveno, prijateljsko ali poklicno povezan.Umetnika in razstavljena dela je predstavila umetnostna zgodovinarka Bernarda Stenovec Razstavo je odprla ravnateljica škofijske karitas Koper Jožica Ličen, ki je povedala, da Bartolj že od 25 let, torej od začetka sodeluje s kolonijo Umetniki za Karitas. Poleg tega, da je član strokovne komisije za izbor umetnikov vsako leto tudi daruje vsaj eno umetniško delo. 

Opremil že številne sakralne prostore

Jože Bartolj je diplomiral na likovnem oddelku Pedagoške fakultete v Ljubljani leta 1997. Že od začetkov likovnega ustvarjanja se posveča predvsem sakralni umetnosti. Svoja dela je razstavil na že več kot 40 samostojnih razstavah, sliakrsko pa je opremil več sakralnih prostorov, med drugim kapelo na Radiu Ognjišče, kapelo v Psihiatrični bolnišnici v Ljubljani, naslikal je križev pot v zimski kapeli župnije Štandrež pri Gorici, je avtor podob bl. Antona M. Slomška in bl. Lojzeta Grozdeta v župniji Koseze in kapeli v samostanu v Stični … Stalne postavitve njegovih del so v Domu matere Terezije v Ilirski Bistrici, na Radiu Ognjišče, na Katehetskem uradu in v župnijski dvorani Koseze. Bartolj je že od samih začetkov oddajanja sodelavec Radia Ognjišče. Poleg prepoznavnega voditeljskega glasu je urednik kulturnih vsebin in oddaje Moja zgodba.Številni Bartoljevi sorodniki, slikarksi kolegi in prijatelji, sodelavci in poslušalci Radia Ognjišče so prišli na odprtje razstave v galerijo Družina in si prvi ogledali razstavljena dela, kar nekaj je razstavljenih prvič, med njimi tudi ...


... portret Justina Stanovnika, ki se je v večnost poslovil letos januarja. Slikarsko ga je Bartolj upodobil po fotografiji Tamina Petelinška na vlaku, s katerim so vozili domobrance v taborišče Teharje, kjer je bil zaprt tudi Stanovnik

Fotografije Tatjana Splichal

Več v videoposnetkih.


1. del: 2. del:3. del
Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh