Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovaški mučenec bo beatificiran 30. septembra

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 04. 2017 / 07:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovaški mučenec bo beatificiran 30. septembra

P. Titus Zeman je bil žrtev komunističnega nasilja, umrl je za posledicami mučenja v zaporu.

Slovaški salezijanec p. Titus Zeman bo 30. septembra letos v Bratislavi razglašen za blaženega, je pred dnevi redu salezijancev in bratislavskemu nadškofu Stanislavu Zvolenskemu sporočil Angelo Becciu, predstavnik vatikanskega državnega tajništva. Beatifikacijo bo kot poseben papežev odposlanec opravil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato.

Priprave na prvo beatifikacijo na Slovaškem po 14 letih so že v polnem teku, je med velikonočnimi prazniki slovaškim medijem sporočil predstojnik salezijanskega reda na Slovaškem, Josef Izold. Zadnjo beatifikacijo na Slovaškem je leta 2003 opravil papež Janez Pavel II., ki je za blažena razglasil škofa Vasla Hopka in sestro usmiljenko Zdenko Schelingovo. Oba sta umrla mučeniške smrti za posledicami mučenja v času komunističnega režima. Komunisti so mučili tudi Titusa Zemana.

P. Zeman se je rodil 4. januarja 1915 v kraju Vajnory v bližini Bratislave. Leta 1931 je vstopil v red salezijancev in 23. junija 1940 v Torinu prejel duhovniško posvečenje. Potem ko so oblast v državi prevzeli komunisti, se je s 13. na 14. april leta 1950 po naključju izognil »noči divjakov«, v kateri so na tedanjem Češkoslovaškem zaprli vse samostane. Namesto da bi sodeloval z režimom, je p. Zeman raje izbral bolj tvegano pot in je mladim sobratom pomagal pri pobegu na zahod. Pri tretjem tovrstnem poskusu so ga prijeli in v montiranem procesu obsodili na 25 let zaporne kazni. Po 13 letih je bil leta 1964 pogojno izpuščen iz ječe in se je moral preživljati kot skladiščnik.

Med »praško pomladjo« leta 1968 je smel p. Zeman prvič znova javno darovati sveto mašo, toda preživeto mučenje v zaporu mu je strlo srce. Po vnovični odpovedi srca je 8. januarja 1969 umrl. Leta 2010 je bil zanj odprt beatifikacijski proces na škofijski ravni, 27. februarja letos pa je papež Frančišek prižgal zeleno luč za njegovo beatifikacijo.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh