Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovaški parlament zaščitil tradicionalno zakonsko zvezo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 06. 2014 / 10:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovaški parlament zaščitil tradicionalno zakonsko zvezo

Zakonska zveza je z ustavo še naprej določena kot zveza med moškim in žensko.

150 poslancev slovaškega parlamenta je v drugem branju s 102 proti 28 glasovom sprejelo omejitev pojma zakonska zveza na zvezo med moškim in žensko. Sprememba ustave, ki zaradi omenjene definicije izključuje sklepanje istospolnih zakonskih zvez, bo tako pravnomočna s 1. septembrom letos.



Že v prvem branju 26. marca so 103 izmed 126 prisotnih poslancev podprli skupni predlog socialdemokratske vladne stranke Smer in opozicijske KDH (Krščansko demokratskega gibanja). Levo usmerjena populistična stranka Smer je s tem izpolnila obljubo iz predvolilne predsedniške kampanje, čeprav je njen kandidat, predsednik stranke in vlade Robert Fico, na predsedniških volitvah v drugem krogu doživel precejšen poraz.

Da se je stranka Smer pridružila pobudi KDH, so kritiki že tedaj označevali kot politično trgovanje. Smer si je tako pridobila podporo KDH v primeru, če bi na naslednjih parlamentarnih volitvah izgubila svojo absolutno večino pri podeljevanju mandatov, KDH pa si je s tem zagotovila soudeležbo v vladi. Zaradi burnih političnih sporov v opoziciji in zaradi razpada srednjesredinske vlade pa prave večine v slovaškem parlamentu medna še dolgo ni pričakovati.

S spremembo ustave pa ne bo zašel v pozabo projekt stranke Smer, ki pripravlja »strategijo o človekovih pravicah«, ki predvideva tudi pravno izboljšanje položaja pripadnikov manjšinske spolne usmerjenosti. 2. junija letos je predsednik Slovaške škofovske konference, bratislavski nadškof Stanislav Zvolensky, o tem vprašanju spregovoril z zunanjim ministrom Lajcakom, pristojnim za vprašanje človekovih pravic, med njegovim obiskom v nadškofijskem dvorcu. Ob tem je napovedal tudi skorajšnjo objavo uradnega stališča škofovske konference, takoj ko bo pripravljena končna različica ustavnega besedila.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh