Zapri
Iskanje

Slovaški parlament zaščitil tradicionalno zakonsko zvezo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 06. 2014 / 10:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovaški parlament zaščitil tradicionalno zakonsko zvezo

Zakonska zveza je z ustavo še naprej določena kot zveza med moškim in žensko.
150 poslancev slovaškega parlamenta je v drugem branju s 102 proti 28 glasovom sprejelo omejitev pojma zakonska zveza na zvezo med moškim in žensko. Sprememba ustave, ki zaradi omenjene definicije izključuje sklepanje istospolnih zakonskih zvez, bo tako pravnomočna s 1. septembrom letos.Že v prvem branju 26. marca so 103 izmed 126 prisotnih poslancev podprli skupni predlog socialdemokratske vladne stranke Smer in opozicijske KDH (Krščansko demokratskega gibanja). Levo usmerjena populistična stranka Smer je s tem izpolnila obljubo iz predvolilne predsedniške kampanje, čeprav je njen kandidat, predsednik stranke in vlade Robert Fico, na predsedniških volitvah v drugem krogu doživel precejšen poraz.

Da se je stranka Smer pridružila pobudi KDH, so kritiki že tedaj označevali kot politično trgovanje. Smer si je tako pridobila podporo KDH v primeru, če bi na naslednjih parlamentarnih volitvah izgubila svojo absolutno večino pri podeljevanju mandatov, KDH pa si je s tem zagotovila soudeležbo v vladi. Zaradi burnih političnih sporov v opoziciji in zaradi razpada srednjesredinske vlade pa prave večine v slovaškem parlamentu medna še dolgo ni pričakovati.

S spremembo ustave pa ne bo zašel v pozabo projekt stranke Smer, ki pripravlja »strategijo o človekovih pravicah«, ki predvideva tudi pravno izboljšanje položaja pripadnikov manjšinske spolne usmerjenosti. 2. junija letos je predsednik Slovaške škofovske konference, bratislavski nadškof Stanislav Zvolensky, o tem vprašanju spregovoril z zunanjim ministrom Lajcakom, pristojnim za vprašanje človekovih pravic, med njegovim obiskom v nadškofijskem dvorcu. Ob tem je napovedal tudi skorajšnjo objavo uradnega stališča škofovske konference, takoj ko bo pripravljena končna različica ustavnega besedila.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Duhovna rast
23,50€ Poglej izdelek: Klic k usmiljenju
Nalaganje
Nazaj na vrh