Zapri
Iskanje

Slovenci na leto opravijo 7,3 milijona ur prostovoljnega dela

Za vas piše:
M. M.
Objava: 02. 12. 2021 / 12:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2021 / 12:24
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovenci na leto opravijo 7,3 milijona ur prostovoljnega dela

Slovenci na leto opravijo 7,3 milijona ur prostovoljnega dela
Pomemben člen v verigi prostovoljstva so tudi člani župnijskih karitas, ki v Sloveniji združujejo prek 10.000 prostovoljcev. FOTO: arhiv Karitas
Danes in jutri v organizaciji Slovenske filantropije poteka 13. Slovenski kongres prostovoljstva pod naslovom "Prostovoljstvo in solidarnost: potencial 21. stoletja". Letošnji poteka zgolj v spletni obliki.

Letošnji kongres je namenjen vlogi prostovoljstva in pomenu solidarnosti pri reševanju družbenih in okoljskih izzivov, ki se pojavljajo v današnjem času. Kot je pokazala pandemija covida-19 imajo pri spopadanju z razvojnimi izzivi in izrednimi situacijami pomembno vlogo tudi prostovoljske organizacije in prostovoljci, so ob dvodnevnem dogodku zapisali v Slovenski filantropiji.

Če hočemo napredovati, je potrebna solidarnost

Kot pravi izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, je solidarnost vrednota, ki poganja prostovoljstvo, kar je po njenem mnenju tudi razlog za vztrajanje v prostovoljstvu, navaja STA. »Solidarnost je potrebna, če hočemo napredovati kot družba in živeti bolje. Solidarnosti se moramo učiti od malega, v družini, šoli in od ljudi, ki so pomembni v družbi.«

7,3 milijona ur prostovoljnega dela

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v nagovoru izpostavil, da slovenski prostovoljci na letni ravni opravijo več kot 7,3 milijona ur prostovoljnega dela, ocenjena vrednost tega dela v družbeni blaginji pa je več kot 74 milijonov evrov. Kot je še dodal, so v strategiji razvoja nevladnih organizacij med cilje uvrstili kakovostno organizirano in trajnostno naravnano prostovoljstvo, ki s pomočjo solidarnosti pomembno prispeva k družbeni blaginji.

Letošnji kongres poteka pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Koper.

Temeljni vrednoti

Posamezniki se vsak dan z velikimi in majhnimi prostovoljskimi akcijami vključujejo v solidarnostne in razvojne pobude, da bi izboljšali pogoje življenja za druge in sebe. »Prostovoljstvo in solidarnost sta temeljni vrednoti, ki na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni izkazujeta takšno moč, da lahko tudi spreminjata svet. S posameznimi dejanji ljudje vsakodnevno prispevajo k razvoju solidarnosti na različnih področjih in tako dajejo osebni prispevek za boljši jutri,« so prepričani v Slovenski filantropiji.
Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh