Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija pošilja Turčiji šotore, pihalce toplega zraka in odeje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 02. 2023 / 18:58
Oznake: Nesreča, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2023 / 19:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija pošilja Turčiji šotore, pihalce toplega zraka in odeje
Odprema konvoja pomoči Turčiji za prizadete v potresu. FOTO: Borut Podgoršek

Slovenija pošilja Turčiji šotore, pihalce toplega zraka in odeje

Iz Državnega logističnega centra Roje je proti Turčiji odpeljal konvoj z materialno pomočjo za prizadete ob katastrofalnem potresu v Turčiji. Slovenska vlada je namreč včeraj sklenila, da prek mehanizma EU na področju civilne zaščite nameni materialno pomoč v vrednosti 451.400 evrov.

V okviru materialne pomoči bo Slovenija najprej zagotovila šotore za namestitev, pihalce toplega zraka ter odeje. Ocenjena vrednost prve pošiljke skupaj s prevozom je 275.400 evrov, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Pomoč v Turčiji v tednu dni

Slovenski obrambni minister Marjan Šarec je ob tem povedal, da pričakuje, da bo vsa pomoč v Turčiji najpozneje v enem tednu in dodal: »Vemo, da so v Turčiji razmere izjemno neugodne. Pomembno je, da to opremo čim prej dostavimo. Delamo vse potrebno, da bo Slovenija pomagala čimbolj, kot bo lahko. Tudi v Sirijo bomo poslali pomoč. Pričakujem, da v najkrajšem možnem času.«

FOTO: Borut Podgoršek

Nadaljnjo materialno pomoč bo Ministrstvo za obrambo RS, Uprava RS za zaščito in reševanje izvedla na podlagi nadaljnjih zaprosil Turčije ob upoštevanju razpoložljivih materialnih sredstev. Še dodatnih 100 tisoč evrov pomoči bo Slovenija namenila prek Slovenske karitas, ki je strateški partner Ministrstva za zunanje in evropske zadeve za področje nujnega humanitarnega odziva.

Povezovanje držav na področju transporta

Da bi pomoč prišla v prave roke, je potrebna centralna koordinacija in postopno dodajanje pomoči posamezni državi glede na potrebe, je ob tem po navedbah STA pojasnil vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin, ki je povedal, da se v okviru evropskega mehanizma pomoči države povezujejo tudi v transportu, kar pomeni, da bodo tudi v bodoče združevali pošiljke različnih držav in jih dostavljali tudi po letalski poti, ki je nekoliko hitrejša, je dodal.

Današnja pošiljka s tovornjakom

Danes odpremljen tovor, ki vsebuje tudi grelce z določenimi substancami, ki so vnetljive, ne omogoča, da bi ga peljali po zraku, zato so se po besedah Behina odločili, da pošiljko odpremijo s tovornjakom.

Kako je Slovenija doslej že pomagala?

Slovenija je že 6. februarja v Turčijo prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite napotila člana EU enote za oceno stanja in koordinacijo Domna Torkarja, sicer zaposlenega na Upravi za zaščito in reševanje. Dodatno je v torek, 7. februarja, zagotovila tudi reševalno pomoč v obliki enote 11 pripadnikov civilne zaščite s sedmimi reševalnimi psi in štirimi spremljevalci. Vodja enote Civilne zaščite je Blaž Turk.


Nalaganje
Nazaj na vrh