Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija s strani EU prejela sredstva za soočanje s pandemijo covid-19

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 13. 08. 2021 / 14:34
Oznake: Družba, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2021 / 14:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija s strani EU prejela sredstva za soočanje s pandemijo covid-19
Pošiljka brig in igel, za prevoz katere je Slovenija prejela povrnjena sredstva. FOTO: Ministrstvo za zdravje

Slovenija s strani EU prejela sredstva za soočanje s pandemijo covid-19

V okviru instrumenta nujne pomoči se je Slovenija prijavila na razpis EU za financiranje različnih vrst transporta opreme v zvezi s cepljenjem proti covid-19 in bila upravičena do povračila celotnega nepredvidenega stroška transporta, ki znaša 132.608 evrov.

Slovenija se je na razpis Instrumenta nujne pomoči (ESI – Emergency Support Instrument), ki omogoča pridobivanje nepovratnih sredstev za transport opreme, povezane s cepljenjem, prijavila v roku, poroča Ministrstvo za zdravje. Sredi julija smo s strani Direktorata za civilno zaščito in humanitarno pomoč EU (ECHO) prejeli obvestilo, da je bilo obravnavani prošnji ugodeno, nepredviden znesek za transport brizg in igel naročenih od izbranega kitajskega ponudnika WUXY pa povrnjen v celoti, in sicer 132.608 evrov.

Do nepredvidenih dodatnih sredstev je prišlo zaradi daljše zapore Sueškega prekopa, zaradi česar je bil transport preusmerjen na dražji železniški transport. Trije od sedmih kontejnerjev so v Slovenijo prispeli 7. 6. 2021, zadnji 24. 7. 2021. Preusmeritev transporta je predlagal dobavitelj WUXY, saj bi se sicer dobave prek ladijskega transporta lahko za več mesec zavlekle, to pa bi ogrozilo izvajanje strategije cepljenja proti covid-19.

Zavod za blagovne rezerve prejel dodatna sredstva

Maja letos je Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve v okviru ESI prek ECHO prejel tudi evropska sredstva v višini 2.109.783 evrov, ki so bila namenjena prevozu zaščitne varovalne opreme v zvezi s pandemijo covid-19, ki jo je Slovenija prejemala v obdobju med aprilom in septembrom lani.

Kaj je Instrument nujne pomoči?

EU ga je 16. 4. 2020 aktivirala s proračunom 2,7 milijarde evrov, da bi  omogočila prožnost za odziv na hitre spremembe, s katerimi se EU sooča pri prehajanju iz odziva na pandemijo v fazo upravljanja izstopa, okrevanja in preprečevanja pandemije. ESI je dopolnilni instrument, ki dopolnjuje druge instrumente EU, kot so mehanizem EU za civilno zaščito, rescEU, skupna javna naročila, pobudo »Coronavirus Response Investment Inciative, seveda skupaj s samostojnimi prizadevanji držav članic v boju proti koronavirusu.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh