Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenščina - živ jezik v družini in javnosti

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 13. 11. 2014 / 09:59
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenščina - živ jezik v družini in javnosti

Krščanska kulturna zveza in Iniciativa Slovenščina v družini pripravljata posvet Slovenščina - živ jezik v družini in javnosti.

Krščanska kulturna zveza in Iniciativa Slovenščina v družini jutri, 14. novembra, pripravljata v Katoliškem domu prosvete v Tinjah na avstrijskem Koroškem posvet Slovenščina - živ jezik v družini in javnosti, s katerim želijo spregovoriti o razvoju slovenščine kot manjšinskega jezika in razpravljati o novih izzivih v spremenjenih družbenih okoliščinah v posameznih manjšinskih okoljih.

»Na rabo jezika v družini in javnosti vplivajo jezikovni svetovi in prostori, v katerih so se oblikovale starejše generacije in se oblikujejo mlade generacije,« menijo organizatorji in opozarjajo na spreminjajoče se razmere v družinah in družbi, kar tudi vpliva na rabo jezika v javnosti. Na posvetu se bodo osredotočili na te spremembe in druge okoliščine, ki vplivajo na izbiro jezika v družini. Pogosto gre za zavestno odločitev posameznika, velikokrat pa tudi za prilagajanje širšemu sorodstvu in družbi. »V združeni Evropi ima slovenščina kot evropski jezik in kot jezik naroda soseda nov pomen in novo vrednoto. Na posvetu bomo skušali odgovoriti na vprašanje, kako lahko slovenščino kot vrednoto ozavestimo v družinah.«

O slovenščini v družini in javnosti bodo razpravljali priznani znanstveniki: Štefka Vavti, Nataša Gliha Komac, Herta Maurer-Lausegger in Vladimir Wakounig ter zastopniki slovenskih narodnih skupnosti v zamejstvu.

Iniciativa Slovenščina v družini je bila ustanovljena leta 2010, da bi opozarjala na pomembnosti žive rabe slovenščine v družinskem okolju, saj prav v družini vidijo temelj za ohranitev in razvoj manjšin v slovenskem zamejstvu.



Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh