Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska potica za papeža v Kolumbiji

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 12. 09. 2017 / 10:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska potica za papeža v Kolumbiji

Slovenska potica za papeža v Kolumbiji

Frančišku so za zajtrk postregli s svežo potico iz Argentine.
Da ima papež Frančišek rad slovensko potico, je dobro znano vsemu svetu, še posebej odkar se je sveti oče v Vatikanu srečal z ameriško prvo damo Melanio in je ta izvrstna slaščica poskrbela za precejšnjo zmedo v poročevalskih vrstah. Ko je bilo jasno, da je papežu izredno všeč potica in ne pica, so po tujih medijih zaokrožili recepti in nenadoma so se peke potice lotevale gospodinje z vseh koncev sveta.

Za Frančiška pa potica ni nič novega, saj se je z njo seznanil že pred mnogo leti, kot se za katoliški spletni portal
Aleteia spominja Marko Vombergar. Aletein fotograf slovenskega rodu je poskrbel za to, da se je imel sveti oče možnost posladkati s priljubljeno slaščico ob obisku domače celine.



Po besedah Marka Vombergarja je Jorge Bergoglio poznal Slovenca, ki je bil zaposlen kot knjižničar v semenišču sv. Miguela. Ta mož je pri 16 letih zapustil Slovenijo in nikoli več ni videl svojih staršev. Leta 1971, ko je bil Bergoglio v Evropi, je obiskal prijateljeve starše v Sloveniji in jim prenesel sinove pozdrave. Starši pa so duhovniku iz Argentine na svojem domu izrekli dobrodošlico z značilno slovensko slaščico, potico.

Nekaj let kasneje se je Bergoglieva nečakinja, Maria Ines Narvaja, poročila z Vladimirjem Voršičem, Argentincem s slovenskimi koreninami. Bergoglio se je z nečakinjo in njenim možem seveda pogovarjal o svojem obisku v Sloveniji in ob tem omenil, da mu je potica zelo všeč. In tako sta Maria Ines in njen soprog odtlej ob božiču in veliki noči stricu Jorgeju vedno poslala potico, ki jo je spekla Vladimirjeva mati (Marko družino pozna, ker ima tudi sam slovenske korenine).

Tako je torej papežu Frančišku prišlo na misel, da je Melanio Trump pobaral o tej slovenski slaščici…

Na nunciaturi v Bogoti, kjer je papež bival med obiskom v Kolumbiji, nuncijev tajnik prav tako prihaja iz Slovenije: Matjaž Roter (z Markom se poznata še iz časov, ko je bil Roter tajnik na nunciaturi v Urugvaju). Domislil se je, da bi papežu ob vseh značilnih kolumbijskih slaščicah postregli še s slovensko potico. Marko je ponudil svojo pomoč in obljubil, da potico prinese s seboj v Bogoto, kjer naj bi opravil službene dolžnosti za Aleteio.

Prosil je svojo 15-letno hčerko Luciano, ki rada kuha, naj speče potico za papeža. Ker je Luciana čutila, da sama tega še ne bi zmogla, je za pomoč prosila babico, Markovo taščo, ki je prav tako Slovenka. Skupaj sta pripravili potico, ki jo je Marko z letalom iz Buenos Airesa prinesel v Bogoto.

Z nunciature so kasneje sporočili, da so papežu s potico postregli za zajtrk.

Vir: www.aleteia.com
Foto: Aleteia / Marko Vombergar

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh