Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenske orhideje del velikonočne okrasitve v baziliki sv. Petra [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 03. 2024 / 10:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2024 / 18:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenske orhideje del velikonočne okrasitve v baziliki sv. Petra [FOTO]
Sabini Šegula in Petru Ribiču v Rimu pomaga še Andreja Bartolj Bele, učiteljica floristike na Grmu Novo mesto. FOTO: Osebni arhiv Petra Ribiča

Slovenske orhideje del velikonočne okrasitve v baziliki sv. Petra [FOTO]

Velikonočna okrasitev bazilike sv. Petra v Vatikanu bo imela tudi letos slovenski pridih. Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič, ki pri krašenju bazilike sodelujeta vse od leta 2011, sta že v Rimu in z ekipo vatikanskih vrtnarjev pišeta novo praznično zgodbo, ki bo v vsej svoji veličini zasijala v soboto popoldne.

»Projekt krasitve v Vatikanu vsakič traja tri ali štiri dni. To pomeni, da vsaj tri dni aranžmaje za celotno postavitev v baziliki izdelujemo v vatikanski vrtnariji, potem pa jih zadnji dan prepeljemo v baziliko in tam naredimo vse potrebno do konca. Gre za obseg dekoracij v približni izmeri 80 metrov in je zaradi obsega nemogoče vse skupaj izdelati v sami baziliki svetega Petra,« je za spletno Družino pojasnil Peter Ribič.

Sabina Šegula in Peter Ribič v vatikanski vrtnariji. FOTO: Osebni arhiv Petra Ribiča

Slovenske in nizozemske rože

Okrasitev se po njegovih besedah iz leta v leto veliko ne spreminja, saj cvetje in barve nosijo svojo sporočilno vrednost. Božič je navadno v rdeče-zeleni kombinaciji, velika noč pa v belo-rumeni. »Tudi v letošnjem letu bo oltarni del okrašen z orhidejami iz Slovenije v svetlih odtenkih bele, rumene in roza barve. Del okrasitve so še alstromerije z Nizozemske.« Nizozemci bodo okrasili tudi balkon, s katerega bo papež podelil znameniti pozdrav Urbi et orbi (Mestu in svetu).

Orhideje iz Dobrovnika

Sabina Šegula in Peter Ribič sta ustvarjalna človeka in nemirnega duha, ki ju želja po iskanju novih idej ves čas vleče naprej. Skozi leta sta v Vatikanu doživeli marsikaj. »Od slabega do lepega vremena, snega in še marsikaj. V vseh teh letih smo spoznali drug drugega, se navadili načina dela in tako postali utečen tim. V vatikanski vrtnariji je ekipa vrtnarjev, s katerimi delamo skupaj, Sabina pa v zadnjih letih pripravi idejno zasnovo celotne kompozicije, saj smo omogočili nekaterim slovenskim vrtnarjem, da so priskrbeli orhideje in božične zvezde za izdelavo dekoracij.« Letošnje orhideje je priskrbelo prekmursko podjetje Ocean Orchids iz Dobrovnika. Praznična okrasitev bo končno podobo dobila v soboto popoldne.

Slovenija je v Vatikanu dejavna in opazna

Kot poudarja, gre za veliko čast in privilegij sodelovati pri tovrstni krasitvi. »Dejstvo je, da je naša država majhna, a vendar je v Vatikanu zelo dejavna in opazna. Zagotovo tudi zaradi sodelovanja Slovencev pri božičnih in velikonočnih krasitvah.« Z dosedanjim delom sta si pridobila zaupanje in tako so ju v papeški državi sprejeli za svoja. »Rada se vračava, saj vsakokrat doživiva Rim in Vatikan na poseben in svojstven način.«

Sabino in Petra sta obiskala slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Franc But in pooblaščena ministrica na veleposlaništvu Elizabeta Kirn Kavčič. FOTO: Osebni arhiv Petra Ribiča

Cvetje nas vseskozi spremlja

Kot pravita doktorica agronomskih znanosti Sabina Šegula in agronom Peter Ribič, nas cvetje spremlja skozi celotno življenje, saj je prisotno na vseh pomembnejših slovesnostih. »S cvetjem izražamo čustva. Prav cvetje naredi posamezen dogodek še bolj slovesen in izrazen. Barve in vrsta cvetja izražajo simboliko in tako tudi na tem mestu ne sme manjkati. Zgodba, ki jo opisujemo, pa je uspela zaradi strokovnega entuziazma in ljubezni do stroke,« nam sporočata iz Rima.

Nalaganje
Nazaj na vrh