Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski skavti se srečujejo s tujimi

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 05. 08. 2014 / 08:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski skavti se srečujejo s tujimi

Slovenski skavti se srečujejo s tujimi

Slovenski skavti so združeni v Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS).

Mladi skavti pridobivajo veščine za samostojno in odgovorno življenje. Fotografija je simbolična.
Foto: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS)

Slovenski skavti so združeni v Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS). Namen organizacije je prispevati k polnemu telesnemu, duševnemu, duhovnemu in družbenemu razvoju otrok in mladih, da bodo lahko postali trdne osebnosti, odgovorni državljani ter člani krajevnih, narodnih in mednarodnih skupnosti,« so zapisali na svoji spletni strani. Svoje poslanstvo uresničujejo s skavtsko metodo, s katero neformalno vzgajajo mlade, učijo jih tudi spoštovanja okolja. Ustanovitelj skavtskega gibanja je Robert Baden-Powell, ki je v začetku 20. stoletja napisal pravila.

Člani slovenskega združenja so večinoma stari od osem do 30 let in so razdeljeni v štiri starostne skupine. Skupno je približno 4300 aktivnih članov, vodi pa jih okrog 750 prostovoljnih voditeljev, ki se vsako leto izobražujejo. Dejavnosti združenja so predvsem zimski in poletni tabori, v katerih mladi pridobivajo veščine za samostojno in odgovorno življenje, spoznavajo aktivno državljanstvo, se osebno razvijajo, medgeneracijsko sodelujejo in vzgajajo v naravnem okolju.

Združenje ima status društva v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja ter status narodne mladinske organizacije, poleg tega pa je tudi član svetovne skavtske organizacije WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts). Od 2. do 11. julija pa so bili predstavniki ZSKSS na Svetovni skavtski konferenci v Hongkongu, na kateri so se srečali z drugi mi člani organizacije World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).

Sicer pa na Svetovnem skavtskem forumu na Rogli ne sodelujejo, saj niso člani svetovnega skavtskega gibanja (World Organization of the Scout Movement), udeležili pa se bodo otvoritve Svetovne skavtske konference, ki bo 11. avgusta. "Združenje je veselo, da je Slovenija gostiteljica Svetovne skavtske konference WOSM-a, saj verjamemo, da bodo tovrstni projekti pripomogli k prepoznavnosti naše države," je povedala tiskovna predstavnica ZSKSS, Ana Špes.

V prihodnjih dneh pa se bodo sestali z nekaterimi partnerskimi organizacijami, ki so tudi člani WAGGGS. Konec tega tedna se bodo srečali s soustanovitelji, skavtsko organizacijo iz Italije (AGESCI), naslednji teden pa se bodo z drugimi organizacijami odpravili na izlet do Skavtskega okoljskega centra (SOC) v Kočevskem Rogu, kjer pripravljajo razne izobraževalne programe za člane, otroke in odrasle, tudi iz tujine. "Čas, ko bodo naši brati in sestre, skavti s celega sveta v Sloveniji, bomo izkoristili za pridobivanje novih poznanstev, poglobitev odnosov in pogovore o organizaciji kakšnih skupnih mednarodnih projektov v prihodnosti," je še dodala Ana Špes.

Če bi se želeli priključiti slavtom in skavtinjam, obiščite spletno stran ZSKSS, kjer boste izvedeli, kaj vse počnejo skavti in kako se jim lahko pridružite.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh