Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski zunanji minister na obisku v Vatikanu

Za vas piše:
STA
Objava: 22. 05. 2009 / 07:32
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenski zunanji minister na obisku v Vatikanu

Danes srečanje Samuela Žbogarja in tajnika Svetega sedeža za odnose z državami Dominiqueja Mambertija

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes na delovnem obisku v Vatikanu, kjer se bo srečal s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami Dominiquejem Mambertijem. Kot so včeraj sporočili z zunanjega ministrstva, je namen obiska nadaljnja krepitev dvostranskih odnosov in izmenjava mnenj o aktualnih mednarodnih temah.

Žbogar in Mamberti bosta tako izmenjala stališča o nadaljnji širitvi Evropske unije, uveljavitvi Lizbonske pogodbe, Zahodnem Balkanu, svetovni gospodarski in finančni krizi ter razmerah na Bližnjem vzhodu v luči nedavnega obiska papeža Benedikta XVI. na tem območju.

Minister Žbogar bo predstavil tudi slovenske prioritete predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope, ki mu Slovenija predseduje med 12. majem in 18. novembrom.

Slovenija odnose s Svetim sedežem ocenjuje kot dobre. Kot so dodali na MZZ, obstaja sorodnost pogledov in ocen o vrsti aktualnih mednarodnih vprašanj. Razvoj dobrih odnosov pa je bil tudi pravno potrjen z izmenjavo listin o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih 28. maja 2004.

Zadnji slovenski visoki predstavnik, ki je obiskal Sveti sedež, je bil februarja lani predsednik republike Danilo Türk, novembra 2007 pa je bil na obisku takratni slovenski premier Janez Janša, ki ga je spremljal takratni zunanji minister Dimitrij Rupel. Tajnik Svetega sedeža za odnose z državami Mamberti je bil na obisku v Sloveniji aprila 2007.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh