Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovensko državno odlikovanje dr. Edvardu Gobcu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 31. 08. 2020 / 10:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2020 / 06:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovensko državno odlikovanje dr. Edvardu Gobcu

Slovensko državno odlikovanje dr. Edvardu Gobcu

Dr. Gobec je priznanje prejel za življenjsko delo in prispevek k prepoznavnosti Slovenije.

Foto: Facebook / Slovenian Consulate General in Cleveland

Dr. Edvard Gobec, filozof, sociolog in antropolog ter zaslužni profesor Državne univerze Kent, je na včerajšnji slovesnosti na Slovenski pristavi v Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio prejel slovensko državno odlikovanje, ki mu ga je v imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja izročila generalna konzulka RS v ZDA Alenka Jerak. 94-letni dr. Gobec je visoko državno odlikovanje »Red za zasluge« prejel za življenjsko delo in prispevek k prepoznavnosti Slovenije ter obogatitev spoznanj o dosežkih Slovencev v svetu.

Dr. Gobec je eden od ustanoviteljev in ravnatelj Slovensko-ameriškega raziskovalnega centra, v okviru katerega je več desetletij požrtvovalno raziskoval, zbiral in arhiviral podatke o slovenskih priseljencih in njihovih potomcih, ki so v ZDA s svojim ustvarjalnim delovanjem na različnih področjih pustili močan pečat. Njegova dognanja so zbrana v knjigi »Slovensko-ameriški izumitelji in inovatorji«, ki je izšla pri založbi Družina, velik del zbrane arhivske dokumentacije pa je podaril tudi Arhivu Republike Slovenije.

Dr. Gobec je tudi avtor številnih člankov in samostojnih publikacij o slovenski narodni skupnosti v ZDA ter njihovih potomcih, med njimi je najbolj znana publikacija »Ponosen, da sem Slovenec«.


Generalna konzulka gospa Alenka Jerak (druga z leve), desno od nje slavljenca Milena in Edi Gobec, s sedmimi vnuki v narodnih nošah (Foto: Milica Stupica)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh