Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prisegate na naravno drevesce?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 12. 2021 / 13:45
Oznake: Božič, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2021 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prisegate na naravno drevesce?
Z nalepko morajo biti označena tudi gozdna drevesca, pridobljena iz nasadov okrasnih drevesc na kmetijskih površinah v Sloveniji. FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Prisegate na naravno drevesce?

Prihajajo božično-novoletni prazniki, ko bomo naše domove okrasili z božičnim in novoletnim okrasjem, med katere uvrščamo tudi okrasne smrečice. Posekana gozdna drevesca iz slovenskih gozdov morajo biti letos med prevozi in prodajo označena z nalepko rumene barve, na kateri je letnica 2021.

Okrasna drevesca so po Zakonu o gozdovih posekana gozdna drevesca, namenjena za okras ali praznovanje. Če drevesca izvirajo iz redčenj pregostega mladovja v gozdu, ima njihovo pridobivanje ugoden vpliv na gozdove, saj jih s tem negujemo, pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu.

Kako lastniki gozdov pridejo do rumene nalepke?

Lastniki gozdov pridobijo nalepke na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) skupaj z odločbo, v kateri so zapisane usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Manjše število nalepk (do 25) dobijo brezplačno, za večje število nalepk morajo odšteti po 36 centov na nalepko. Nadzor nad pridobivanjem okrasnih drevesc izvaja gozdarska inšpekcija.

Omejitve so tudi pri nabiranju mahov, ki jih uporabljamo pri postavitvah jaslic. Te lahko pridobivamo v gozdu v omejenih količinah (do 2 kg), tako da na eni površini odvzamemo največ petino vsega mahu.

Povečano povpraševanje po naravnih drevescih

Zadnja leta v ZGS opažajo povečano povpraševanje po naravnih okrasnih drevescih. Na trgu so na voljo okrasna drevesca domačih in tujerodnih drevesnih vrst iglavcev. »Med domačimi iglavci prevladuje navadna smreka, ki je pridobljena iz gozdov, zaraščajočih se površin ali nasadov na kmetijskih površinah. Bolj kot navadne smreke pa so v zadnjih letih kupcem zanimiva okrasna drevesca tujerodnih vrst, pridelanih v nasadih izven Slovenije, kar opažamo z upadanjem števila letno oddanih plomb, ki označujejo okrasne smrečice, pridelane v Sloveniji,« izpostavljajo na ministrstvu.

Poziv k izbiri slovenskega drevesca

Na zavodu za gozdove želijo z napisom na nalepki »Darilo gozda vašemu domu« ozaveščati kupce, naj se pri nakupu okrasnega drevesca odločijo za izbiro drevesa, pridelanega v Sloveniji, »ki imajo najmanjši ogljični odtis in ne predstavljajo nevarnosti za vnos tujerodnih žuželk in bolezni, ki bi lahko ogrozile naše gozdove. Iz gozda oziroma narave so pridobljena na gozdu in naravi prijazen način, zrasla so brez dodatnega vlaganja energije in vode ter brez uporabe pesticidov.«

Odlaganje odsluženih okrasnih drevesc v naravo, vzgojenih izven Slovenije, kot tudi drugih organskih odpadkov iz vrtov, predstavlja nevarnost za vnos bolezni v gozd. (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS)

Pravilno odlaganje po odsluženi uporabi

Ob tem še opozorilo, da je treba po uporabi okrasnega drevesca poskrbeti tudi za njegovo pravilno odlaganje. Zadnja leta je namreč možno opaziti vedno več odvrženih okrasnih drevesc na gozdnih robovih v bližini naselij. »Odlaganje odsluženih okrasnih drevesc v naravo, vzgojenih izven Slovenije, kot tudi drugih organskih odpadkov iz vrtov, predstavlja nevarnost za vnos bolezni v gozd. Iz istega vzroka v gozdu tudi ne sadimo odsluženih okrasnih drevesc iz lončkov.«

Nalaganje
Nazaj na vrh