Zapri
Iskanje

Vatikan: božično drevo že na Trgu sv. Petra [VIDEO]

Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 11. 2021 / 15:57
Oznake: Cerkev, Praznik, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2021 / 16:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan: božično drevo že na Trgu sv. Petra [VIDEO]

Vatikan: božično drevo že na Trgu sv. Petra [VIDEO]
Božična jelka v Vatikanu tokrat prihaja z Južne Tirolske, iz pokrajine Trentino na severu Italije FOTO: Vatican Media
V Vatikanu so v torek že postavili jelko, ki bo v letošnjem adventnem in božičnem času krasila Trg sv. Petra.


V naslednjih dneh bodo drevo okrasili in pod njim postavili jaslice, slovesen prižig lučk in blagoslov jaslic pa je predviden 10. decembra.

Božična jelka v Vatikanu tokrat prihaja z Južne Tirolske, iz pokrajine Trentino na severu Italije. Starodavno drevo je visoko okoli 28 metrov in tehta osem ton, zraslo pa je v skupnosti Andalo v italijanskih Dolomitih. Na Trgu sv. Petra, desno od obeliska, so ga postavili s pomočjo žerjava. Naj spomnimo, da je božično drevo Vatikanu lansko leto darovala Slovenija.

Lansko leto je na Trgu sv. Petra v Vatikanu stalo božično drevo iz Slovenije.

Pod jelko bodo tudi tokrat postavili jaslice, ki letos prihajajo z območja Andov v Peruju. V jaslicah bodo tradicionalni kipi v naravni velikosti, odeti v značilna oblačila ljudstva Chopcca. Pripadniki tega ljudstva živijo vzhodno od departmaja Huancavelica na nadmorski višini prek 3.600 metrov. Skupini Chopcca pripada okoli 10.000 oseb, govorijo pa jezik Quechua. Jaslice sestavlja več kot trideset posameznih figur, ki jih je ustvarilo pet priznanih umetnikov iz perujskega departmaja Huancavelica.

Slovesen prižig božičnih lučk in blagoslov jaslic je na programu 10. decembra ob 17. uri.

Slovesen prižig božičnih lučk in blagoslov jaslic je na programu 10. decembra ob 17. uri. Slovesnost bo vodil nadškof Fernando Vergez Alzaga, predsednik governatorata Vatikanske države. Božično drevo in jaslice bodo na Trgu sv. Petra na ogled do 9. januarja 2022, praznika Jezusovega krsta.

Nalaganje
Nazaj na vrh