Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

So atentat na papeža naročili islamisti?

Objava: 08. 04. 2011 / 06:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

So atentat na papeža naročili islamisti?

Nekdanji predsednik poljske vlade, general Jaruzelski, meni, da so islamisti v ozadju atentata na Janeza Pavla II. 'najbolj logična razlaga'.

Nekdanji predsednik poljske komunistične vlade, sedeminosemdesetletni general Wojciech Jaruzelski, kot 'najbolj logično razlago' za atentat na papeža Janeza Pavla II. leta 1981 ocenjuje 'muslimansko sled'. V pogovoru za aprilsko številko italijanskega mesečnika 'Jesus' je Jaruzelski izjavil, da je bilo v tistem obdobju več 'dežel in političnih moči', ki so si želele, da bi poljskega papeža odstranili z obličja sveta. Še vedno pa je nejasno, kdo je dejansko najel atentatorja Alija Agco.

Že v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja so obstajali islamski skrajneži, ki so 'sovražili papeža in so v njem videli poglavarja križarjev'. Ne vemo, ali so za Agco stali fundamentalisti, meni Jaruzelski, kljub temu pa se nekdanjemu predsedniku komunistične vlade razlaga z 'muslimansko sledjo' zdi najbolj logična.

'Bolgarsko navezo', o kateri je tedaj govoril ves svet, so očitno izključili, domneva Jaruzelski. Po besedah nekega bolgarskega politika, pojasnjuje general, namreč obtoženega predstavnika bolgarske letalske družbe v Rimu, Sergeja Antonova, ne bi pustili na njegovem delovnem mestu, če bi bil resnično vpleten v atentat.

Pri atentatu 13. maja 1981 je turški državljan Ali Agca na Trgu sv. Petra v Vatikanu streljal na papeža Janeza Pavla II. in ga ob tem težko poškodoval. Agca, ki je bil iz zapora izpuščen v začetku lanskega leta, se je vedno znova zapletal v protislovja in je preiskovalce navajal na napačne sledi za morebitnimi naročniki atentata.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh