Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodišče odločilo: človek je človek od spočetja

Za vas piše:
A. G.
Objava: 25. 10. 2011 / 11:28
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sodišče odločilo: človek je človek od spočetja

Sodišče Evropske unije je odločilo, da ni dovoljeno podeljevati patentov za uporabo matičnih celic v znanstvenem raziskovanju.

Okrog vprašanje, od kdaj je zarodek človek, so se že dolgo kresala mnenja. Zarodki so bili na račun definicij, da človeško bitje postanejo šele po nekaj dneh, izpostavljeni nekaznivim splavom in različnim manipulacijam v »zdravstvene namene«.

Pred kratkim je nemško vrhovno sodišče (Bundesgerichtshof) pozvalo Sodišče EU, da razloži pojem človeški zarodek. To namreč v Direktivi 98/44/ES o pravnem varstvu biotehnoloških izumov sploh ni bilo opredeljeno. Sodišče EU je torej moralo odgovoriti na vprašanje, če se prepoved patentiranja človeškega zarodka nanaša na vse stopnje njegovega razvoja, in sicer od oploditve jajčne celice dalje, ali morajo biti izpolnjeni še kakšni drugi pogoji. Sodišče je podalo jasen in nedvoumen odgovor, da je človeški zarodek organizem, ki je sposoben začeti proces razvoja. Zato ni dovoljeno patentirati postopka, pri katerem z odvzemom matičnih celic, pridobljenih iz človeškega zarodka, povzročimo uničenje zarodka. Dopušča pa, da je uporaba matičnih celic za zdravljenje ali diagnostiko, ki je v korist človeškega zarodka, lahko predmet patenta.

»Ta sodba je velik korak naprej pri naših prizadevanjih, da bi Evropska unija zaščitila človeško dostojanstvo,« so sporočili iz Strasbourga. »Seveda je treba spodbujati biotehnološke raziskave, vendar upamo, da bodo po tej razsodbi te etično bolj sprejemljive.«

Več na www.eclj.org.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh