Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Solidarnostna izjava o Ukrajini

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 03. 2022 / 13:52
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2022 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Solidarnostna izjava o Ukrajini
Ukrajina je žitnica Evrope. FOTO: arhiv Družine

Solidarnostna izjava o Ukrajini

Društvo za razvoj slovenskega podeželja (DRSP) se je, skupaj s številnimi civilnimi mrežami evropskih držav, pridružilo iniciativi evropskih podeželskih mrež ELARD, PREPARE in ERCA v skupni solidarnostni izjavi o Ukrajini.

Kot je sporočil predsednik DRSP Aleš Zidar, so gibanja podeželskega civilnega sektorja Evrope, ki predstavljajo nad 40 držav in polovico evropskega na podeželju živečega prebivalstva, globoko zgrožena zaradi ruske invazije na Ukrajino in solidarno podpirajo ukrajinske prebivalce.

Civilizirana rešitev konflikta in premirje

V skupni izjavi pozivajo vse vpletene, naj – v prizadevanju za zaščito civilistov – stopnjujejo aktivnosti za civilizirano rešitev konflikta in za premirje, ter podpirajo poziv Rdečega križa vsem udeleženim v konfliktu, naj ne pozabijo svojih dolžnosti, ki izvirajo iz mednarodnega humanitarnega prava.

Zaščita civilnega prebivalstva

»Zagotoviti morajo zaščito civilnega prebivalstva in vseh, ki niso več udeleženi v bojevanju – ranjenih, bolnih in pridržanih oseb. Mednarodno humanitarno pravo je jasno: vsi vpleteni so dolžni zagotoviti, da se vojaške operacije načrtujejo in izvajajo na način, ki zagotavlja zaščito civilistov in civilnih objektov,« je zapisano v solidarnostni izjavi.

Prošnja podpisnikov izjave

Podpisniki izjave prosijo vpletene v bojevanju, naj se vzdržijo napadov, s katerimi bi kršili pravila o izvajanju sovražnosti ali uporabi prepovedanih sredstev in metod bojevanju, ter se izogibajo uporabi orožja za množično ubijanje v naseljenih območjih. Napadi ne smejo biti usmerjeni proti civilnim objektom.

»Poškodovana ne sme biti ključna infrastruktura«

»Poškodovana ne sme biti ključna infrastruktura – oskrba z vodo, plinom in elektriko za prebivalstvo, šole in zdravstvene ustanove. Tudi v napadih, izvedenih z novimi tehnologijami in kibernetskimi sredstvi, morajo spoštovati mednarodno humanitarno pravo,« še piše v solidarnostni izjavi o Ukrajini.

Preprečitev nadaljevanja konflikta

Koridorji za nevtralno, nepristransko in neodvisno humanitarno delovanje morajo biti zaščiteni, da lahko humanitarne organizacije vzdržujejo dostop do civilistov, nadaljujejo podpisniki in pozivajo države, naj storijo vse, kar lahko, za preprečitev nadaljevanja konflikta: »Njegova cena in posledice za civilno prebivalstvo presegajo naše zmožnosti, da jih zavarujemo in jim pomagamo.«

Tudi že aktivna pomoč

Vse podpisane evropske podeželske mreže podpirajo ukrajinske civiliste in njihovo pravico do demokracije, veliko njenih organizacij članic že tudi aktivno pomaga, sprejema in izkazuje solidarnost z ukrajinskimi begunci, še naprej bodo – kot zagotavljajo – spodbujali iniciative znotraj mreže.

Beguncem na široko odpreti vrata

»Pozivamo naše vlade, naj storijo vse, kar je mogoče, za sprejem, nastanitev in integracijo beguncev iz Ukrajine v naše dežele. Beguncem smo pripravljeni na široko odpreti vrata naših domov in jih s prostovoljnim delom integrirati v podeželske in urbane skupnosti,« piše v nadaljevanju solidarnostne izjave.

Tesno sodelovanje z evropskimi inštitucijami in vladami

Kot poudarjajo podpisniki, bodo nadaljevali gradnjo močnih razvojnih povezav po principu od spodaj navzgor in razširjanje dobrih lokalnih razvojnih praks med državami, povečanje stopnje demokracije znotraj nevladnih mrež Evropskega podeželskega parlamenta in v tesnem sodelovanju z evropskimi inštitucijami in vladami.

»Naše misli so zlasti pri ukrajinskih ljudeh in otrocih«

»V tem konfliktu so naše misli v prvi vrsti pri ukrajinskih ljudeh in otrocih, zato bomo storili največ, da jim olajšamo trenutno situacijo,« so skupno solidarnostno izjavo o Ukrajini zaključili DRSP in evropske podeželske mreže ELARD, PREPARE in ERCA.

Nalaganje
Nazaj na vrh