Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sožalja in izjave ob smrti nadškofa Šuštarja

Objava: 02. 07. 2007 / 06:28
Oznake: Družba
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sožalja in izjave ob smrti nadškofa Šuštarja

Izjava kardinala Franca Rodeta ob smrti nadškofa Šuštarja

29.06.2007: Ljubljana

Ob smrti g. nadškofa Šuštarja čutimo, da je od nas odšel srčno dober človek, zvesti pastir Božjega ljudstva in zaveden Slovenec z jasnim občutjem odgovornosti do naroda in države.

Dr. Šuštar je od svoje rodne Dolenjske ponesel v svet tisto milino in skromnost, ki sta osvajala srca v Švici, kjer je živel desetletja, in širše v Evropo, kjer je deloval kot tajnik Sveta evropskih škofovskih konferenc.

V Sloveniji, kamor se je vrnil po 35. letih bivanja v tujini, se je kot ljubljanski nadškof izkazal kot odločen zagovornik krščanske in nacionalne zavesti. Ko se je po padcu komunizma ponudila zgodovinska priložnost, da se slovenski narod osamosvoji, je dr. Šuštar to priložnost vzel kot svoj življenjski izziv in kot edini Slovenec s trdnimi mednarodnimi zvezami omogočil našim politikom dostop do širših evropskih forumov, kar je privedlo do naše samostojnosti.

Ob neizpodbitni in splošno priznani vlogi nadškofa Šuštarja pri zaustavitvi desetdnevne vojne in mednarodnem priznanju Slovenije bi bilo kratkovidno in škodljivo za prihodnost naroda in države misliti, da bomo močnejši in uspešnejši, če oslabimo ali povsem zatremo vpliv katoliške Cerkve na Slovenskem.
Osebno pa se moram nadškofu Šuštarju ob njegovi smrti zahvaliti za besede spodbude in prijateljsko podporo, ki mi jo je v osebnih pogovorih in pismih vselej ponudil ob medijskih napadih in me bodril, naj pokončno in pogumno stojim v obrambi Cerkve in temeljnih vrednot slovenskega naroda.

kardinal Franc Rode



Sožalje koprskega škofa, msgr. Metoda Piriha

Dragi gospod nadškof Uran!

Prav danes, na praznik sv. apostolov Petra in Pavla, je dozorel za večnost dragi gospod nadškof v pokoju dr. Alojzij Šuštar. Oba s pomožnim škofom Jurijem in duhovniki naše škofije izražamo globoko sožalje Tebi, pomožnemu škofu Antonu, duhovnikom in sorodnikom pokojnega nadškofa.

Nadškof Šuštar je opravil veliko delo ne le za blagor ljubljanske nadškofije, ampak vse Slovenije. Iz molitve, iz Božje besede in iz svoje bogate duhovne in intelektualne zakladnice je zajemal življenjsko modrost in do konca ostal mož velike vere, upanja in dobrote. Popolnoma je bil predan svojemu poklicu v službi Cerkve in našega naroda. Hvaležen sem mu za prijateljstvo, ki naju je povezovalo od časa, ko se je vrnil v Slovenijo.

Svoje molitve pridružujem vašim molitvam, da bi bil deležen nebeškega plačila in zmage Vstalega Kristusa.

Metod Pirih,
koprski škof



Sožalje mariborskega nadškofa, msgr. dr. Franca Krambergerja

Na dan, ko Cerkev na Slovenskem doživlja s posvetitvijo novih duhovnikov svojo duhovniško in redovniško mladost in novost, se je poslovil gospod nadškof v pokoju dr. Alojzij Šuštar.

Nadškof Šuštar je bil najprej in v prvi vrsti »pastir v duhu evangelija«, ki mu je bila Cerkev na Slovenskem prva in največja skrb. S svojim znanjem, razgledanostjo in evropskimi skušnjami je vnesel v Cerkev pri nas marsikaj novega. Kot metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference je intuitivno spoznaval domače razmere, odgovarjal na znamenja časa, v duhu 2. vatikanskega koncila postavljal nove pastoralne smernice, oznanjal Božjo besedo, nagovarjal vernike, duhovnike, bogoslovce, se oglašal po radiu, TV, časopisih, revijah v duhu dialoga znotraj Cerkve in Slovenskem in navzven s svetom, z zastopniki družbe in oblasti ter predstavniki drugih Cerkva in verskih skupnosti. Vsi smo poznali njegov glas in pastirsko skrb za našo Cerkev.

Pokojni nadškof je hodil kot pastir vedno pred nami. S svojimi posegi je postavljal smerokaze za versko, duhovno, kulturno in narodnostno življenje slovenskemu človeku doma in po svetu, posebej še v času osamosvajanja in rojstva naše države. Vsem nam je znano njegovo prizadevanje za narodno spravo, medsebojno razumevanje ih sožitje v duhu evangelija. Za to hojo pred verniki, duhovniki in škofi, za to hojo dobrega pastirja pred vsem slovenskim narodom mu ne bomo nikoli dovolj hvaležni.

Tebi, dragi g. nadškof, pomožnemu škofu msgr. Antonu Jamniku, vsemu duhovniškemu zboru in Božjemu ljudstvu ljubljanske nadškofije izrekamo iskreno sožalje s tolažbo in vero v Kristusove besede: Jaz sem vstajenje in življenje!

dr. Franc Kramberger,
mariborski nadškof,
dr. Peter Štumpf,
gen. vikar in
pom. škof, dr. Jožef Smej, pom. škof



Sožalje msgr. Alda Giordana, generalnega tajnika CCEE

Eccellenza Reverendissima,

con particolare emozione ho appreso la notizia della partenza da questa terra dell’Arcivescovo Alojzij Sustar.

Come suo secondo successore, come Segretario generale del Consiglio delle Conferenze episcopali d’Europa (CCEE) desidero esprimere la grande riconoscenza dei vescovi europei per il servizio di mons. Sustar all’annunzio del Vangelo in Europa e alla comunione tra le Conferenze episcopali come primo segretario del CCEE negli anni 1971-1976.

Egli può essere ritenuto un co-fondatore del CCEE. L’Arcivescovo Suster vive ora nella dimora di Dio Trinità che egli ha testimoniato in tutta la sua vita. Alla sua preghiera affidiamo l’Europa di oggi con le sue fatiche e speranze, il cammino di riconciliazione tra i cristiani, la collaborazione tra le Conferenze episcopali e l’evangelizzazione dei nostri paesi. Lo Spirito Santo ci renda capaci di testimoniare degnamente e autenticamente il Vangelo.

Sono contento di comunicare che S.E. mons. Ivo Fürer, Vescovo emerito di St. Gallen, e successore di mons. Suster come Segretario generale del CCEE, oltre a suo stretto amico, rappresenterà il CCEE lunedì prossimo a Ljubliana ai funerali di mons. Alojzij.

Ci uniamo alla comunione, al dolore, alla preghiera, alla Fede nel Cristo Risorto dei fedeli della sua diocesi e di tantissime persone in Slovenia e in Europa.
A nome della Presidenza e del segretariato CCEE,

Aldo Giordano,
Segretario generale CCEE



Sožalje novomeškega škofa, msgr. Andreja Glavana

Dragi sobrat!

Ob smrti upokojenega ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, izrekam v svojem imenu in v imenu duhovnikov, redovnikov, redovnic in vernikov novomeške škofije Tebi, duhovnikom in vsem vernikom ljubljanske nadškofije iskreno sožalje.

Pokojni je bil kot rojak iz Trebnjega zelo priljubljen pastir tudi v vseh župnijah sedanje novomeške škofije. Bil je delaven, moder in odločen pastir v prelomnih časih slovenske zgodovine. Bil je zvest posnemovalec Jezusa, dobrega pastirja in zlasti v bolezni in trpljenju zvesta priča in vztrajen molivec za Cerkev na Slovenskem in zlasti za svojo nekdanjo ljubljansko nadškofijo.

Naj mu Gospod da bogato plačilo za njegovo nesebično služenje in mu podeli večno srečo v družbi svetnikov. Naj počiva v Božjem miru!

msgr. Andrej Glavan,
novomeški škof


Sožalje murskosoboškega škofa, msgr. dr. Marjana Turnška

Spoštovani msgr. Alojz Uran, ljubljanski nadškof metropolit,

ob vesti o smrti zelo spoštovanega Vašega predhodnika na sedežu ljubljanske nadškofije msgr. dr. Alojzija Šuštarja Vam, Vašim sodelavcem, duhovnikom in vernikom Vaše nadškofije izrekam v svojem imenu in imenu duhovnikov, redovnikov, redovnic, bogoslovcev in vernikov naše škofije iskreno sožalje.

Hkrati pa se skupaj z Vami z veliko hvaležnostjo obračam k Nebeškemu Očetu, ker sem prepričan, da je pokojni nadškof lahko sklenil svoje življenje prav s Pavlovimi besedami iz današnje Božje besede na slovesni praznik svetih apostolov Petra in Pavla: »Dober boj sem dobojeval, tek dokončal, vero ohranil« (2 Tim 4,7).

Bil je škof v prelomnem obdobju naše narodne zgodovine in pokončno in modro vodil Cerkev na Slovenskem, da je lahko tudi ob osamosvojitvi in po njej odgovorno in smelo vršila svoje poslanstvo. Za njegov prispevek k življenju Cerkve v Sloveniji, ki ga je neprecenljivo dopolnil tudi s svojim trpljenjem in molitvijo v bolezni, smo mu globoko hvaležni. Prav tako pa smo hvaležni Bogu, da nam ga je dal in poslal za pastirja prav takrat, ko smo njegovo umirjenost, preudarnost in hkrati prodornost njegovega duha tako zelo potrebovali.

V prepričanju, da imamo z današnjim dnem v njem novega in mogočnega priprošnjika v nebesih, Vas, dragi ljubljanski nadškof metropolit, bratsko pozdravljam v Gospodu!

msgr. Marjan Turnšek,
murskosoboški škof


Sožalje celjskega škofa, msgr. dr. Antona Stresa

Spoštovani gospod nadškof in metropolit Alojz Uran!

Ob smrti upokojenega ljubljanskega nadškofa in metropolita Alojzija Šuštarja izrekam Vam, pomožnemu škofu in generalnemu vikarju dr. Antonu Jamniku in vsem Vašim sodelavcem iskreno sožalje.

Hkrati pa želim predvsem izreči Bogu in njemu veliko hvaležnost za vse, kar je pomenil in storil za Cerkev na Slovenskem in za našo domovino. Ko se je pred skoraj tridesetimi leti vrnil v domovino, ki je bila takrat še globoko v sponah totalitarnega režima, je prinesel novo upanje in zbudil velika pričakovanja. Kmalu me je sprejel za prijatelja in sodelavca, kjer sem se sam veliko naučil. Bil je izkušen mož, uveljavljen teološki predavatelj in pisec široko znanih del s področja moralne teologije, vajen delovanja v Cerkvi in v družbeni javnosti po načelih in pravilih svobodnega in omikanega evropskega sveta. Z veliko potrpežljivostjo in jasnimi načeli o tem, kakšno mesto pripada Cerkvi v svobodnem in demokratičnem svetu, je začel to tudi uresničevati. Njegova prizadevanja niso bila takoj kronana z vidnimi uspehi, vendar ga to ni niti najmanj zamajalo v njegovi temeljni zavzetosti za svobodno Cerkev v svobodni državi. Hkrati pa se je tudi zavedal, da naša Cerkev potrebuje notranjo prenovo, zato je v osemdesetih letih skupaj z drugimi škofi spodbudil pastoralna zborovanja, ki so petnajst let pozneje pripeljala do vseslovenske sinodalne prenove. Zaradi svoje velike požrtvovalnosti, intelektualne širine, delavnosti, osebne skromnosti, prijaznosti in duhovne globine je bil velik pričevalec za evangeljsko resnico in duhovne krščanske vrednote. Slovenija in Katoliška cerkev na Slovenskem mu dolgujeta izredno veliko, saj je bil eden odločilnih mož našega časa v zadnjih treh desetletjih, ki so po usodnosti odločitev in dogodkov brez primere v vsej naši zgodovini. Šuštarjeva globoka vera, njegovo trdno zaupanje v Boga in tudi v ljudi, njegova ljubezen, odpuščanje in nesebična predanost Bogu sta se še posebej potrdila v zadnjih letih življenja, ki jih je preživljal na poseben način zelo dejavno – z neutrudno molitvijo za nas vse. Naj ga Gospod, katerega voljo spolnjevati je bilo njegovo življenjsko vodilo in ne samo škofovsko geslo, sprejme v svoj krog zvestih služabnikov, katerim je namenil bogato plačilo.

msgr. dr. Anton Stres,
celjski škof


Skopski škof in apostolski eksarh, Kiro Stojanov in požeški škof Antun Škvorčević

sta v osebnem imenu in v imenu njunih duhovnikov, redovnikov ter vernega ljudstva izrazila iskreno bratsko in krščansko sožalje. Oba sta obljubila molitveni spomin tako za pokojnika kot za vse žalujoče in izrazila upanje v vstajenje.

Pokojnega nadškofa Šuštarja se bosta spominjala kot plemenitega človeka evropskega formata, ki se je zavzemal za dialog in spravo ter ekumenizem. Bogu sta hvaležna za njegov zgled, ki so ga odlikovali številni darovi srca in duha, le-te pa je zastavil v blagor vere in naroda.



Apostolski nuncij v Ukrajini, msgr. dr. Ivan Jurkovič

se je v žalovanju pridružil vsem sobratom škofom, duhovnikom in vernikom ter izrekel živo vero v vstajenje pokojnega nadškofa Šuštarja. Nadškofa bo v spominu ohranil kot tistega, ki mu je v času študija in službovanja v raznih deželah sveta pozorno in bratsko velikodušno stal ob strani ter zanj molil.



Sožalje beograjskega nadškofa in metropolita, msgr. Stanislava Hočevarja

Spoštovani gospod nadškof! Na slavju zlate maše zrenjaninskega škofa mons. Laszla Huzsvarja sem prejel novico o prehodu v večnost priljubljenega gospoda nadškofa v pokoju dr. Alojzija Šuštarja.

Njegovo življenje in odhod v večnost na praznik prvakov apostolov sv. Petra in Pavla sta v meni sprožila veliko razmišljanje in zaključek, da je osebnost pokojnega nadškofa pomenila za Cerkev na Slovenskem velik dar in obogatitev za nas vse.

Pokojni gospod nadškof je bil tako močno vključen v zgodovino odrešenja v Evropi in na Slovenskem, da ga ni mogoče izločiti iz glavnega toka življenja. Skupaj z Vami, dragi gospod nadškof in metropolit, se zahvaljujem Gospodu za velikega sina našega naroda, ki je odkril, da bo lahko najbolj širil Božjo slavo in omogočil pravi razvoj svojega ljudstva v duhovniškem poklicu. Gospodar zgodovine ga je po posebnih poteh pripravljal na najbolj pomembni del življenja, ko je kot ljubljanski nadškof in metropolit znal spoznati kairos zgodovine na Slovenskem.

Ko z veliko hvaležnostjo strmim nad srečanjem med Božjo svobodo in svobodnim služenjem Njemu rajnega sobrata v škofovski službi, iskreno prosim angela Cerkve na Slovenskem, da izprosi njemu popoln mir v Gospodu, vsem udom Cerkve na Slovenskem pa apostolski žar in pogum.

Z Vami v hvaležnosti Gospodu, Dobremu Pastirju!

msgr. Stanislav Hočevar,
beograjski nadškof in metropolit


TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh