Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sožalna brzojavka v Beograd tudi iz Vatikana

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 17. 11. 2009 / 07:50
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sožalna brzojavka v Beograd tudi iz Vatikana

Sveti sedež izrazil sožalje ob smrti patriarha srbske pravoslavne Cerkve Pavla

Sožalje ob smrti patriarha srbske pravoslavne Cerkve je izrazil tudi Sveti sedež. Papežev tiskovni predstavnik pater Federico Lombardi je v nedeljo v pogovoru za srbsko javno televizijo dejal, da se katoliška Cerkev patriarha Pavla spominja kot zelo duhovnega človeka in človeka molitve ter kot predstavnika pomembne duhovne tradicije pravoslavnega meništva.

Kot je pojasnil Lombardi, je bil patriarh Pavle, ki je umrl v 96. letu starosti, izredno odprt za ekumenske odnose in dialog s katoliško Cerkvijo. Lahko rečemo, da je bil papež Benedikt XVI. v molitvi povezan s patriarhom Pavlom prav v času, ko je ta umiral, je dejal pater Lombardi in ob tem spomnil na prošnjo srbskega predsednika Borisa Tadića, ki je v soboto na avdienci v Vatikanu svetega očeta prosil, naj moli za patriarha srbske pravoslavne Cerkve, čigar zdravstveno stanje je bilo takrat kritično.

Patriarh Pavle je imel več let težave z zdravjem, zaradi česar so ga večkrat odpeljali na zdravljenje v bolnišnico. Od 13. novembra leta 2007 je bil na zdravljenju v vojaški bolnišnici v Beogradu, kjer je tudi umrl.

Patriarh Pavle je bil rojen leta 1914 v vasi Kućanci v Slavoniji. Višjo gimanzijo in šestletno bogoslovje je končal v Sarajevu, bogoslovno fakulteto pa v Beogradu. Ob začetku druge svetovne vojne je iz Slavonije pobegnil v Beograd, po koncu vojne pa je leta 1946 odšel v samostan Vujan. Dve leti pozneje je postal menih. Leta 1955 je za dve leti odšel na podiplomski študij v Atene, dve leti pozneje pa je bil imenovan za pravoslavnega škofa. Zadolžen je bil za Kosovo, kjer je preživel 33 let, zaradi česar se je goreče zavzemal za pravice krščanske manjšine na Kosovem in je večkrat javno govoril o številnih težavah, s katerimi se je na Kosovu spopadala srbska manjšina. Zaradi tega je bil v 70. letih prejšnjega stoletja napaden in pretepen. Pavle je vodenje srbske pravoslavne Cerkve prevzel leta 1990 in tako postal njen 44. poglavar. Ustoličen je bil 2. decembra v cerkvi svetega nadangela Mihaila v Beogradu.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh