Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španci so posneli film o bl. Carlu Acutisu

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 02. 03. 2023 / 11:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2023 / 14:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Španci so posneli film o bl. Carlu Acutisu
Bl. Carlo Acutis je umrl pri 15-ih letih zaradi levkemije. FOTO: arhiv družine Acutis

Španci so posneli film o bl. Carlu Acutisu

V španskih kinematografih je na ogled prvi film o "svetniku v kavbojkah", bl. Carlu Acutisu. Naslov filma je Nebesa ne morejo počakati. V filmu nastopa tudi Carlova mama, Antonia Salzano.

Carlo Acutis je bil italijanski dijak, navdušen nad računalništvom in Jezusom. Na spletu je ustvarjal spletno stran o evharističnih čudežih, poznan je bil po radosti in posebnem čutu do ubogih. Letos bi dopolnil 32 let, a je 12. oktobra 2006 pri 15-ih letih umrl zaradi levkemije. Ko je izvedel, da umira, je svoje trpljenje posvetil za odrešenje mnogih. Pokopan je v cerkvi Santa Maria Maggiore v Asissiju. Na njegovo priprošnjo je leta 2013 v Braziliji ozdravel deček, ki je trpel za redko prirojeno napako trebušne slinavke. Ob razglasitvi za blaženega leta 2020 so ugotovili, da njegovi organi niso trohneli. 

Grob bl. Carla Acutisa lahko birmanci in njihovi starši ali botri obiščejo na romanju v Asissi letos junija. 

Zgodba nastanka filma o Carlu Acutisu sega prav na dan razglasitve za blaženega. Slovesnost je prek televizije spremljala danes 21-letna Inés Zavala. Kot je povedala za špansko izdajo Vatican News, so se na pričevanje Carla Acutisa prek WhatsAppa odzvali številni mladi iz njene okolice. V tem trenutku je dobila ideja, da bi o blaženem posneli film, saj je čutila, da njena generacija mladih potrebuje svetniški zgled, ki jim bo blizu. "Carlo je mladostnik, ki nas uči, da je svetost mogoča. In čeprav imaš 15 let, to ne pomeni, da ne moreš biti svet. Vsi smo poklicani k svetosti."


V 78-minutnem filmu je rdeča nit prav poklicanost k svetosti. "Če so naš cilj nebesa, moramo storiti vse, da dosežemo ta cilj. Carlo nas uči, da je svetost preprosta, skomna, je ljubezen, je daritev," je dodala španska producentka, ki je film ustvarila skupaj s svojim bratom Borjem. Med ustvarjanjem filma sta otrokom, ki so zboleli za rakom, za devet dni zaupala Carlovo relikvijo in v tem času molila zanje. 

Inés in Borja Zavala, sestra in brat, na različne načine širita evangeljsko sporočilo. FOTO: arhiv družine Zavala

V film Nebesa ne morejo počakati sta vključila štiri pričevanja. Eden med njimi je na primer mladostnik, ki je bil zasvojen z mamili in spolnostjo, po Carlovi priprošnji pa je povsem spremenil svoje življenje. Skozi film pa izvemo tudi več o blaženem milenijcu, kar so ustvarili s pomočjo igranih prizorov. 

V filmu vidimo tudi igrane prizore iz Carlovega življenja. FOTO: arhiv filma Nebesa ne morejo počakati

Bog je sodeloval pri snemanju

Snemanje je trajalo več kot dve leti in v tem času sta Inés in Borja doživela več trenutkov, ko se je zdelo, da filma ne bosta mogla dokončati. Zato je Inés v pogovoru za Vatican News poudarila, da brez Božje previdnosti film ne bi izšel. Skozi film sta z bratom pridobila številna nova znanja in izkušnje. "Kako lepo je, ko vidiš, kako te Bog resnično oblikuje kot osebnost."

Plakat filma Nebesa ne morejo počakati. Carlo Acutis, Božji vplivnež

V filmu spregovori tudi mama Carla Acutisa, ki sodeluje tudi pri predstavitvi filma v Španiji. "Malo je ljudi, ki doživijo beatifikacijo svojega sina, kar je seveda tudi naporno, ampak to z veseljem storimo za Gospoda," je povedala Antonia Salzano Acutis. O svojem sinu je napisala tudi knjigo Skrivnost mojega sina, ki je prevedena tudi v slovenščino. Antonia Salzano poudarja, da je film namenjen tudi neverujočim, saj so vrednote, ki jih je živel Carlo, skupne vsem. 

Kupi v trgovini

Akcija
Skrivnost mojega sina
Pričevanja
29,90€ 24,90€

Povezano potovanje

Romanje v adventno Budimpešto z razstavo "Renoir"

Z dr. Ferdinandom Šerbeljem in dr. Janezom Grilom

Število dni

2

Naslednji termin

16.12.2023

Nalaganje
Nazaj na vrh