Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španija: Katoliška cerkev predstavila nove podatke o spolnih zlorabah

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 06. 2023 / 14:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2023 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Španija: Katoliška cerkev predstavila nove podatke o spolnih zlorabah
Španski škofje se sprašujejo: kaj osebo, ki se je odločila, da se bo darovala Bogu, pripelje do spolne zlorabe? FOTO: Vatican Media

Španija: Katoliška cerkev predstavila nove podatke o spolnih zlorabah

V Španski Katoliški cerkvi je bilo po najnovejših ocenah od leta 1945 do danes zlorabljenih najmanj 927 mladoletnih oseb.

»Občutimo bolečino in sram,« je ob sinočnji predstavitvi poročila po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal glavni tajnik Španske škofovske konference Cesar Garcia Magan. Kot je poudaril, bo treba storiti še veliko, da bi odpravili »breme spolnih zlorab« v španski Cerkvi.

Tiskovni predstavnik škofovske konference Jose Gabriel Vera pa je dejal, da škofje priznavajo povzročeno trpljenje in zagotovil: »Želimo pomagati vsem žrtvam in jih spremljati pri njihovem zdravljenju.« Obenem je izrazil namero škofovske konference, da želijo vedeti, »kaj je bilo narobe pri izbiri duhovniških kandidatov, kaj je bilo narobe med njihovim izobraževanjem in formacijo … kaj je osebo, ki se je odločila, da se bo darovala Bogu, pripeljalo do spolne zlorabe«.

Španski škofje želijo pomagati vsem žrtvam in jih spremljati pri njihovem zdravljenju. FOTO: Vatican Media

Vprašanje spolnih zlorab v Cerkvi se je v Španiji v središču pozornosti znašlo leta 2021, ko je časnik El Pais poročal o več kot 1.200 domnevnih primerih, leta po tem, ko so škandali o spolnih zlorabah pretresli Cerkev v državah, kot so ZDA, Irska in Francija. Kot spominjajo pri agenciji Reuters, je bilo uvedenih več preiskav, med drugim tudi preiskava, ki jo je vodil državni varuh človekovih pravic, in preiskava znotraj Cerkve.

Skoraj vse zabeležene zlorabe so se zgodile v šolah, bogoslovnih semeniščih in internatih.

Škofovska konferenca je poudarila, da pri tokratnih podatkih ne gre za končno številko. Predhodni rezultat vključuje le primere, ki so jih od leta 2019 zabeležili v posebej ustanovljenih uradih za cerkvene pritožbe. Odvetniška pisarna, ki jo je najela škofovska konferenca in ki trenutno pripravlja študijo o zlorabah po vsej državi, predvideva veliko večje število žrtev.

Po tokrat objavljeni preiskavi je bilo 728 članov Cerkve obtoženih, da so od štiridesetih let prejšnjega stoletja zlorabljali otroke in mladoletnike. Po podatkih študije se je 75 odstotkov primerov zgodilo pred letom 1990, večina obtoženih pa je že pokojnih. Storilci so bili skoraj izključno moški (99 odstotkov), žrtve pa večinoma dečki (82 odstotkov). Med storilci je bilo 378 duhovnikov, 208 redovnikov brez duhovniškega posvečenja in 92 laikov. V preostalih primerih natančnega statusa ni bilo mogoče razjasniti, navaja poročilo. Skoraj vsi zabeleženi napadi so se zgodili v šolah, bogoslovnih semeniščih in internatih.

Nalaganje
Nazaj na vrh